вівторок, 12 квітня 2011 23:01

"Мельниченко є інструментом спецоперації проти України"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Генерал-лейтенант Олександр Скіпальський вважає, що ”касетний скандал” завдав шкоди на шляху України до НАТО
Генерал-лейтенант Олександр Скіпальський вважає, що ”касетний скандал” завдав шкоди на шляху України до НАТО

Генерали у відставці Олександр Скіпальський, Вілен Мартиросян та Іван Білас звернулися до генпрокурора із закликом поновити кримінальну справу щодо Миколи Мельниченка. Вони обурені поведінкою екс-майора Держохорони, який потай записував очну ставку з екс-президентом Леонідом Кучмою.

— Мельниченко дозволяє собі ганебну й образливу поведінку стосовно колишніх високопосадовців, — пояснює екс-заступник голови СБУ генерал-лейтенант Олександр Скіпальський, 66 років. — Він і так наробив багато аморального та злочинного. Й далі продовжує дестабілізувати ситуацію в Україні.

Що протизаконного вчинив Мельниченко?

— Злочинним шляхом вивіз за кордон цілком таємні документи. Цю інформацію отримав незаконно в ході прослуховування кабінету президента. У документах був зміст проведення розвідувальних операцій. Мельниченко називав конкретні прізвища, які озвучували в кабінеті Кучми. Усе це завдало страшенної шкоди при оцінці дій України на шляху вступу до НАТО, погіршило відносини нашої держави з Америкою.

Як оцінювати відкриття кримінальної справи на Кучму?

— Розглядаємо її як частину "касетного скандалу" — спецоперації на  шкоду іміджу України. Операція мала головну мету — ізоляцію України, дестабілізацію ситуації, прихід до влади проросійських сил. А Мельниченко — один з інструментів цієї операції. Його поведінка та контакти зі спецслужбами Росії й інших держав дає підстави так казати. Роками ця справа тліла, а зараз, у зв'язку зі зміною влади, намаганням Росії залучити Україну до сфер своєї діяльності відбувається реанімація "касетного скандалу".

Як би мала діяти Генпрокуратура?

— Потрібно скасувати рішення Піскуна (генпрокурор Святослав Піскун у квітні 2005-го закрив кримінальну справу, порушену щодо Мельниченка за розголошення держтаємниці та державну зраду при прослуховуванні кабінету президента. — "ГПУ"). Тільки після розслідування можна говорити про решту справ. А то виходить вибірковий підхід: на Кучму справу порушили, а на Мельниченка — ні. Жодна злочинна дія не має залишитися без уваги.

 

Колишній майор не відчуває моральних докорів

— Якщо олігархи, котрі стоять біля Януковича, поставлять йому умову, мене елементарно можуть закрити у СІЗО, — заявляє у вівторок 43-річний Микола Мельниченко. — Вийти живим звідти мені практично не можна буде.

Я згоден, що робити записи в головному кабінеті держави — неморально, якщо там сидять моральні люди. Але якщо там сидять бандити, то мій обов'язок як офіцера був викрити цю банду, адже я давав присягу на вірність народу України.

На запитання, як йому вдавалося непомітно міняти диктофон у кабінеті Кучми, Мельниченко відповідає:

— Коли відбувся слідчий експеримент, усі ахнули і побачили, як я за 4 секунди міняю диктофон. І навіть камера Генпрокуратури, на яку все писали, не змогла зафіксувати момент установлення і зміни пристрою.

 

Зараз ви читаєте новину «"Мельниченко є інструментом спецоперації проти України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі