вівторок, 05 квітня 2011 03:30

Марина Ставнійчук пішла працювати до президента

Автор: фото з сайта www.radiosvoboda.org
  Марина Ставнійчук раніше працювала заступником глави Секретаріату президента Віктора Ющенка
Марина Ставнійчук раніше працювала заступником глави Секретаріату президента Віктора Ющенка

Віктор Янукович призначив заступником голови своєї Адміністрації 45-річну Марину Ставнійчук. Вона є членом Європейської комісії "За демократію через право", яку ще називають Венеціанською комісією.

— Президент сказав, що він вважає за необхідне розвивати Україну в європейському цивілізованому напрямку, — пояснила Марина Іванівна. — Коли мова йде про розвиток правової держави, я не можу залишатися осторонь.

Ставнійчук стала дев'ятим заступником керівника Адміністрації Сергія Льовочкіна.  Вона буде куратором новоствореної Конституційної асамблеї, що розроблятиме новий Основний закон. До сфери відповідальності Ставнійчук входитиме й зміна виборчого законодавства.

Членом Венеціанської комісії Ставнійчук позаторік призначив Віктор Ющенко. Після перемоги на виборах Віктора Януковича вона критикувала нову владу.

— Член Венеціанської комісії — це надто серйозний ресурс, щоб залишати його опозиції, — пояснюють рішення президента в Адміністрації.

Перехід Ставнійчук на роботу до Януковича є прикладом лакейства, вважає "нунсівець" 46-річний Тарас Стецьків:

— Це те саме, що у Верховній Раді переманюють "тушки" у більшість, — каже депутат. — У влади була проблема по Венеціанській комісії, а Ставнійчук є її членом. Купуючи її, вони дістають вихід на комісію. Тепер вона відстоюватиме там інтереси Януковича, а не права. Мотив влади ясний. А чому Ставнійчук на це пішла? Бо українці бувають дріб'язковими і легко продаються. Ставнійчук розуміла, на яку роботу її запросили, і дешево продалася.

Призначенням Марини Ставнійчук влада хоче убезпечити себе від можливих негативних висновків Венеціанської комісії, вважає директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 45 років:

— Якщо у зміні виборчого законодавства будуть спірні моменти, вона їх згладжуватиме, — каже. — Ставнійчук належить до класичних бюрократів. Хоч вона є юристом високого класу й могла б займатися юридичним бізнесом. Якби таких людей було більше, то і бюрократія була б кращою.

Ставнійчук вісім років працювала в Центрвиборчкомі. З 2007 до березня 2010 року була заступником глави Секретаріату президента Віктора Ющенка, представником президента в Конституційному суді та Центрвиборчкомі.

"Влада системно недочуває"

Марина Ставнійчук останній рік критикувала чинну владу. Наводимо її висловлювання на особистій сторінці в інтернеті.

28 липня. "Гаранту Конституції не вдалося абстрагуватися від свого партійного походження і захистити інтереси людей, показавши, що він є президентом всієї України, а не однієї політичної сили з лобістським адмінресурсом. Після появи підпису президента під новим законом про місцеві вибори наслідок один: Україну відкинуто навіть не в кучмівські часи, а ледь не в махрове радянське минуле".

7 жовтня. "Непродумані методи, якими влада реалізує реформи, можуть негативно вплинути на ставлення до демократичних принципів, і, у кінцевому рахунку, на якість самих реформ"

22 грудня. "Влада системно недочуває. І танком пре далі. У своєму останньому висновку Венеціанська комісія ставить під сумнів саму легітимність української влади, її інституцій, повноважень тепер і в минулому, а головне — Основного закону, то як-то кажуть, приїхали".

31 грудня. "Аби забезпечити моментальне і ефективне узаконення своїх рухів, влада перетворила парламент у слухняний механізм "автоголосування", де немає місця дискусіям, пошуку компромісу, врахуванню думки, яка не збігається із "генеральною лінією".

 

Зараз ви читаєте новину «Марина Ставнійчук пішла працювати до президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі