четвер, 24 червня 2021 07:01

Майже 5,5 мільярда з бюджету витратять без контролю

До 30‑ї річниці Незалежності України поза системою "Прозорро" Кабмін планує витратити 5,423 млрд грн. Верховна Рада внесла відповідні зміни у закон "Про державні закупівлі".

У Міністерстві фінансів кажуть, що гроші підуть на інфра­структурні об'єкти. Зокрема, модернізацію шести аеропортів — у Вінниці, Дніпрі, Одесі, Рівному, ­Херсоні та Мукачевому на Закарпатті. Також розбудову євроколії Київ — Львів — Скнилів. Завершать спорудження лікувально-діагностичного комплексу й лікарні Охматдит.

На урочистості 24 серпня витратять 100 млн грн. У Києві відбудеться військовий парад за участю авіації та показ техніки на Дніпрі. В Одесі організують проходження бойових кораблів і польоти авіації.

— Якби все проходило за системою "Прозорро", вдалося б зекономити. На торгах могли б позмагатися великі компанії, — говорить 34‑річний Іван Лахтіонов з антикорупційної організації "­Трансперенсі Інтернешнл". — А зараз складно сказати, як визначатимуть підрядників.

Витрати до Дня Незалежності Рада винесла за межі закону про державні закупівлі. Цей документ на підписі у президента. Ним передбачили, що суму в контракті визначатиме замовник. Мільярди розподілятимуть у ручному режимі. Це великі ризики. Зараз будь-який ремонт дороги можна включити в перелік і сказати, що це до річниці Незалежності, не проводити через "Прозорро". "Першою ластівкою" була столична окружна дорога — її спорудження теж вивели з-під закону про держзакупівлі. Це поганий приклад. Для будівництва мають бути окремі програми.

Зараз ви читаєте новину «Майже 5,5 мільярда з бюджету витратять без контролю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі