Ексклюзиви
понеділок, 26 травня 2008 18:35

"Майбутнє столиці визначають найбідніші кияни"

  Віталій Бала: ”Втратили всі парламентські партії. Це урок і для БЮТу, і для НУ-НС, і для ”Регіонів””
Віталій Бала: ”Втратили всі парламентські партії. Це урок і для БЮТу, і для НУ-НС, і для ”Регіонів””

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 41 рік, вважає, що на результати київських виборів вплинуло розчарування людей чварами політиків.

Чому Черновецький, незважаючи на критику на його адресу, набрав стільки ж голосів, як і минулого разу?

— Електорат Черновецького — люди похилого віку, які живуть на межі або за межею бідності. Тобто майбутнє столиці визначають люди, які цікавляться лише нинішнім днем. Ставка на цю категорію громадян спрацьовує для Черновецького вдруге поспіль. А кандидати, що мають інших виборців, не можуть об"єднатися.

Найголовніше — вибори мерів у всіх містах мають відбуватися у два тури. Бо от переможець має підтримку не більше 20 відсотків від усієї кількості виборців. Чи може така людина керувати містом, тим більше столицею?

Хто має кращі шанси створити більшість у Київраді — Черновецький чи його опоненти?

— За це йтиме головна боротьба. Швидше за все, явної більшості не буде ні в кого. У Черновецького може бути незначна перевага, але він не матиме 61 голос (у Київраді 120 депутатів — "ГПУ"). Багато залежатиме від фракцій Партії регіонів та блоку Литвина. Вони зможуть приєднуватися по окремих питаннях до якоїсь сторони й утворювати ситуативну більшість. Але не формалізуватимуть свою позицію.

І так буде краще для всіх. Бо якщо утвориться більшість проти мера, то вона блокуватиме роботу ради.

Чому такий провальний результат у "Нашої України — Народної самооборони"?

— Власне, втратили всі парламентські партії. Це урок і для БЮТу, і для НУ-НС, і для "Регіонів". Виборці розчаровані політичними силами, які погрузли у чварах і вирішують лише свої проблеми. Люди голосували не стільки за Черновецького, скільки проти політиків, які нічого реального для них не зробили. Тому й така рекордно низька явка виборців.

Виборча кампанія в Києві була цинічною. За нашими дослідженнями, принаймні три партії додали собі по три-чотири відсотки або шляхом купівлі голосів, або вкиданням додаткових бюлетенів. Це явище має турбувати не тільки експертів, а й політиків. Бо результати всіх наступних виборів у нас будуть викривлені. Зловити когось за руку важко, але всі про це знають і говорять.

Чому ж демократичні сили не змогли домовитися і висунути єдиного кандидата в мери?

— Напевне, тому, що насправді вони не є демократичними. Справжні демократи мали б визначити, у кого з кандидатів найбільші шанси і поставити на нього, відмовившись від власних амбіцій. Черновецького за відсутності двох турів виборів можна було перемогти лише спільним кандидатом або високою явкою виборців. А краще — і тим, й іншим одночасно. Цього не зробили. Тепер нехай кусають лікті.

Зараз ви читаєте новину «"Майбутнє столиці визначають найбідніші кияни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути