середа, 03 листопада 2010 01:33

"Людям незрозуміла сьогоднішня позиція Тігіпка"

Автор: фото з сайта www.tsn.ua
  Олександр Черненко
Олександр Черненко

Соціологи прогнозували, що на місцеві вибори прийдуть близько 60% громадян. Але було десь 50%. Низьку явку пояснюють традиційно невисоким інтересом людей до місцевих виборів, вважає голова Комітету виборців 34-річний Олександр Черненко. Минулого разу, 2006 року, явка була вищою, адже тоді одночасно проводили й вибори до парламенту.

— Навколо цих виборів нагнітали атмосферу й вони всім набридли, — каже Черненко. — Та ще люди розчарувалися у політиках. Про це свідчить і високий відсоток голосування "проти всіх" (за даними екзит-полів, близько 7,2%. — "ГПУ"). Багато виборців приходили на дільниці, бачили черги, розверталися і йшли.


Ці вибори можна вважати прозорими?

— До оголошення офіційного підрахунку голосів не можна говорити про фальсифікації. Поки що йдеться про порушення. Було багато процедурних, які стосуються заповнення бюлетенів.

Факти підкупу виборців зафіксовано у Маріуполі, Краматорську, Макіївці Донецької області, в Шепетівці на Хмельниччині. Спроби підкупу були в Одеській, Вінницькій областях.

У Харкові за результатами екзит-полів перемагав представник "Батьківщини" Арсен Аваков. А за офіційними даними, переганяє "регіонал" Геннадій Кернес. Чому цифри різняться?

— Відрив Авакова вкладається у межі похибки. Можливо, там справді переміг Кернес. Авакову потрібно силами спостерігачів та членів комісій максимально проконтролювати підрахунок та встановити реальну картину.


Екзит-поли свідчать, що до місцевих рад західних областей "Свобода" набрала понад 30 відсотків голосів. Що означають ці вибори для політичної сили Олега Тягнибока?

— Соціологічні опитування перед виборами показували позитивну динаміку для "Свободи" на Заході. Але дивує, що партія набрала багато голосів у центральних областях. Це означає, що вивільнилася певна ніша й "Свобода" її зайняла. Чи пройде вона до парламенту, залежить від того, як поведуться "свободівські" фракції в місцевих радах.


Чому погіршився результат Тігіпка порівняно з президентськими виборами?

— На Сході він намагався дистанціюватися від влади, тому в ньому розчарувалися. А на Заході, навпаки, — втратив, бо всі бачили, що він у владі.

Влада дуже технологічно "прив'язала" до Тігіпка розробку непопулярного нового Податкового кодексу. Малий та середній бізнес, який був основним виборцем Тігіпка, в ньому розчарувався. "Сильній Україні" треба було чітко визначитися — вона у владі чи в опозиції. Людям незрозуміла сьогоднішня позиція Тігіпка.

Зараз ви читаєте новину «"Людям незрозуміла сьогоднішня позиція Тігіпка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі