вівторок, 27 травня 2008 17:56

Луценко заявляє про плани зняти його з посади

  Юрій Луценко прийшов на прес-конференцію з наради у Тимошенко
Юрій Луценко прийшов на прес-конференцію з наради у Тимошенко

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, 43 роки, звинуватив президента Віктора Ющенка у спробах розвалу демократичної коаліції.

— Балога і Колесніков переконали президента: якщо Черновецький зміг купити не бідний і достатньо освічений Київ, то донецький клан легко може купити не надто заможну Україну, — сказав учора на брифінгу у Міністерстві внутрішніх справ.

Луценко приходить на захід після наради у прем"єр-міністра Юлії Тимошенко. Каже, що говорили про бюджет. Тримає папери з тезами своєї заяви. Розстібає піджак і сідає у крісло.

— Буквально в перших числах травня на нараді у президента, в якій брали участь і глава його секретаріату, і спікер парламенту, і представники фракції НУ-НС, мені було чітко поставлено дві вимоги, — розповідає. — Перша — погодитися на широку коаліцію в парламенті та на коаліцію з Черновецьким у Київраді. І друга — припинити кримінальне переслідування тих, кого кришує і намагається не дати ходу кримінальним справам донецький клан і Секретаріат президента.

У Луценка трясеться рука. Говорить, що відповів — він ніколи не стоятиме поряд із бандитами.

— На що президент Віктор Ющенко дослівно сказав: "Юра, кинь ці ментовські примочки. Запам"ятай: доки я президент, кожен, хто приходить у краватці у мій кабінет, не сяде". Це було викликом мені, всьому тому, що я робив 2005-го, — у Луценка червоніє обличчя. — Мені було сказано чітко, якщо не відмовлюся від своєї позиції, мені недовго бути міністром внутрішніх справ.

Юра, кинь ці ментовські примочки

Далі повідомляє, що розробляють план усунення його з посади.

— Їх цікавить одне: захопити МВС через надумані звинувачення в службових злочинах і відсторонення від посади рішенням слідчого, який залежний не від закону, а від політики, — каже. — Розробляється план неправового захоплення міністерства через спеціально призначеного виконувача обов"язків міністра. Готується і силовий сценарій.

Луценко попереджає: просто так посаду не залишить. Пояснює, що звільнити міністра внутрішніх справ може лише Верховна Рада за поданням прем"єра.

— Це сміхотворно, — каже про перекваліфікування його бійки з Черновецьким на  "службовий злочин". — Це те саме, що я на засіданні РНБО закурив цигарку і мені замість 50 гривень припаяли б службовий злочин. Із таким успіхом можна висунути звинувачення у знущанні над тваринами.

Наступного тижня Верховна Рада заслухає звіт комісії, що перевіряє нібито використання Луценком у власних цілях службових літаків.

Зараз ви читаєте новину «Луценко заявляє про плани зняти його з посади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі