пʼятниця, 06 травня 2011 02:15

Луценко схуд на 14 кілограмів

Луценко схуд на 14 кілограмів

Екс-міністр внутрішніх справ 46-річний Юрій Луценко голодує в слідчому ізоляторі 15-й день. Так протестує проти продовження терміну свого ув'язнення до 26 травня. Затримали його торік 26 грудня, щоб швидше ознайомлювався з матеріалами кримінальної справи проти себе.

— Із 22 квітня він п'є лише воду і чай без цукру. На Великдень з'їв шматочок паски і крашанку. Після цього не їсть навіть хліба, — каже Лариса Сарган, прес-секретар "Народної самооборони", лідером якої є Луценко.

Генпрокуратура поширила заяву, що "З 1 травня Луценко добровільно приймає поживну калорійну суміш. Його щоденно оглядає лікар. Його стан здоров'я задовільний".

У середу екс-міністра навідували дружина Ірина, адвокат Володимир Орлов та уповноважений із прав людини Ніна Карпачова. Підготували телеграму-клопотання на ім'я генпрокурора Віктора Пшонки.

— Ми відмовилися від ознайомлення з матеріалами кримінальної справи, аби Юрія Віталійовича випустили на підписку про невиїзд, — розповідає адвокат Ігор Фомін, 51 рік. — Відносно нього застосовані заходи примусового харчування. Він погано почувається, втратив 14 кілограмів ваги, було велике падіння тиску — 60 на 90. Також у нього третя стадія утримання в крові ацетону. Тяжка стадія. Організм отруєний. Йому дають поживну суміш — щось бовтають, щоб людина не померла. Вважаємо, Генпрокуратура має вжити термінових заходів, бо ми ж не гестапо.

— Примусове годування — зрєліще не для слабонєрвних, — каже нардеп-"нунсівець", екс-начальник кримської міліції Геннадій Москаль, 60 років. — Застосовують силу. Раз на добу через зонд вливають суміш без смаку і запаху. А зонди в нас ще з часів Берії та НКВС. Ця суміш штучно підтримує життєдіяльність. У СІЗО не можуть просто дивитися, як людина помирає, тому й годують примусово. Це передбачено в інструкції.

Примусово годують, якщо існує загроза смерті арештованого. При цьому присутні один із керівників СІЗО, лікар, фельдшер і молодші інспектори. Якщо голодуючий опирається, йому одягають наручники, а інспектори тримають. Годує фельдшер під наглядом лікаря. Рот розкривають та утримують роторозширювачем. Вогкий зонд, охолоджений після кип'ятіння, вводять у стравохід. Фельдшер вливає в лійку невелику кількість перевареної води, а потім — поживну суміш. Якщо консистенція така, що може пройти через тонкий зонд, то сумішшю можуть годувати через ніс.

73-річний Степан Хмара голодував у СІЗО 1991 року, коли його звинувачували в нападі на міліціонера. На 17-й день утримання від їжі його почали годувати примусом.

— Суміш готували, змішуючи цукор, яйця, молоко, — згадує Степан Ількович. — Я зціплював зуби, щоб її через рот не залили. То охоронці заламували мене й медсестра вставляла зонд через ніс. Тож сказати, яка ця суміш на смак і запах не можу — їжа ж одразу потрапляла в стравохід. Був випадок, медсестра вставила зонд не в стравохід, а в трахею й мало не залила легені. Я аж посинів, доки охоронці тримали мене за руки та ноги. Але відкачали.

Рішення про початок годування ухвалює начальник установи на підставі письмового висновку комісії лікарів. Після кожної процедури лікар робить запис у медичну картку. Годування припиняють, якщо здоров'я голодуючого поліпшується.

Додають аскорбінову кислоту

Поживну суміш для примусового годування готують за раціоном, складеним із набору продуктів: 50 г манки чи вівсянки, 100 г масла, 800 г молока, двоє яєць, 200 г м'яса для бульйону, 10 г солі та 0,1 г аскорбінової кислоти. Ці продукти ретельно протирають і розводять бульйоном або молоком до 2,5 л так, щоб кількість густого інгредієнта не перевищувала 350 г.

 

Зараз ви читаєте новину «Луценко схуд на 14 кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі