понеділок, 05 листопада 2007 18:05

"Луценко не має шансів стати мером Києва"

Автор: фото: УНІАН
  Зліва направо: Юрій Луценко, Михайло Поживанов, Віктор Пинзеник, патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет під час IV з’їзду партії ”Народний Союз ”Наша Україна” в Києві 31 березня 2007 року
Зліва направо: Юрій Луценко, Михайло Поживанов, Віктор Пинзеник, патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет під час IV з’їзду партії ”Народний Союз ”Наша Україна” в Києві 31 березня 2007 року

Під час парламентської кампанії Блок Юлії Тимошенко та "Наша Україна — Народна самооборона" обіцяли після перемоги змінити владу в Києві. Запевняли, що до кінця року встигнуть провести дострокові вибори міського голови.

У вересні місто обклеїли плакатами Юрія Луценка з його обіцянкою змінити владу в столиці. Але за місяць їх познімали. Лідери БЮТ і НУ-НС останнім часом припинили повертатися до цієї теми. Проте днями в Києві з"явилися біґборди із зображенням "бютівця" Михайла Поживанова, в яких він закликає до дострокових виборів. Раніше Поживанов був міським головою Маріуполя на Донеччині.

— Дострокові вибори мера можна провести не раніше ніж навесні, — визнає 47-річний Поживанов. — Для цього потрібно змінити законодавство про місцеве самоврядування, про столицю і виборче законодавство. На підставі цих змін будемо приймати рішення про проведення дострокових виборів київського міського голови, київської міської ради та районних рад у Києві. Якщо дуже швидко працювати, то зміни можна внести у грудні. А вибори провести в кінці березня наступного року.

Чому ж раніше лідери БЮТу казали, що проведуть перевибори столичного голови вже цього року?

— Тоді сподівалися, що в жовтні збереться перше засідання новообраної Верховної Ради. Але процес затягують комуністи. Реально перше засідання буде не раніше двадцятого листопада. Через це затримуються й перевибори мера Києва.

Хто є кандидатами на цю посаду від БЮТу?

— Є дуже багато достойних людей, хто міг би претендувати на цю посаду або має певні амбіції. Це й Олександр Турчинов, і Йосип Вінський, і Микола Томенко, і Володимир Семинога. Я не виключаю і власної кандидатури.

По Києву вже розвішені плакати з вашим фото...

— Я зараз очолюю громадську організацію Фонд муніципальних реформ "Магдебурзьке право". Ми прийняли рішення провести акцію "За свідомий вибір киян". Хочу пояснити людям, як вони можуть впливати на своє життя через голосування.

Юлія Тимошенко підтримує вашу кандидатуру на посаду столичного мера?

— Це треба запитати в Юлії Володимирівни. Я ставив її до відома, що акція буде проведена. Вона нормально ці речі сприйняла, з розумінням.

Невже брати Довгі голосуватимуть проти свого сина чи племінника?

Нещодавно Віталій Кличко говорив, що БЮТ і НУ-НС ведуть переговори з ним про висунення єдиного кандидата в мери. На якій вони стадії зараз?

— Чесно кажучи, не знаю. Я дуже добре ставлюся до Віталія як до великого спортсмена, але як кандидат на міського голову він нічим не відрізняється від Черновецького. Можливо, навіть буде гіршим мером. Бо Черновецький хоч сам деякі речі робить, а за Кличка це робитиме якась невідома команда. Ті, хто займається його фінансовою підтримкою і розкруткою.

Хто його фінансує?

— Ви самі розберетеся, хто це робить. Але це ж уже не перший раз воно йде, — ухиляється від відповіді Поживанов. — Це повинен бути господарник, управлінець, а не актор, банкір чи спортсмен. Наша акція і направлена на те, щоб пояснити, хто повинен бути мером.

Якщо дострокові вибори мера Києва таки відбудуться, то краще, щоб БЮТ і НУ-НС висували єдиного кандидата чи кожен свого?

— Усе буде залежати від того, чи змінимо ми законодавство про проведення перевиборів міського голови. Якщо змінимо і вибори відбуватимуться у два тури, то можна й окремо висувати. Але керівникам партій не варто розраховувати на те, що от вони закличуть  голосувати за свого кандидата — і кияни його підтримають. 2002 року за колишнього мера Олександра Омельченка проголосувало 72 відсотки киян, а за його політичну силу — всього 11. Тоді ж за "Нашу Україну" проголосувало майже 40 відсотків, а на мерство її кандидати не набрали й п"яти. Тому тут прямої залежності немає і не буде. Кияни визначатимуться самі.

Олександр Омельченко сам балотуватиметься чи підтримає кандидатуру Юрія Луценка, який провів його до Верховної Ради за списками НУ-НС?

— Омельченко — самостійний гравець. Може балотуватися сам або підтримати іншого. Але якщо він і висуне свою кандидатуру, то мером не стане. Незважаючи на те, що думка киян про нього покращилася завдяки діяльності Черновецького і його команди. Водночас  він ніколи не порадить людину, яка не зможе навести лад у столиці. А в Луценка немає шансів стати мером Києва. Йому немає сенсу висувати свою кандидатуру, бо не отримає навіть тих відсотків, які набрав його блок на парламентських виборах.

Як ви оцінюєте свої шанси?

— Я зараз на п"ятому місці серед кандидатів, прізвища яких називають. Але згідно із сьогоднішнім законодавством, є лише один тур. Тому за таких умов переможе Черновецький. Буде дуже багато кандидатів, які розберуть по 10–15 відсотків. А у нього є "пригодований" електорат: пенсіонери й частина нетрадиційних віруючих "Посольства Божого". Свої 20–25 відсотків він завжди матиме. Тому буде головним ворогом того, щоб мера столиці обирали у два тури.

У Верховній Раді проголосують за такі зміни?

— Треба 226 голосів. Ми нібито їх уже маємо. Але я не впевнений, що всі за це голосуватимуть. Бо фінансові інтереси, особливо декого з "Нашої України", безпосередньо пов"язані з командою Черновецького. Невже брати Довгі голосуватимуть проти свого сина чи племінника ("нашоукраїнці" Станіслав і Тарас Довгі — батько і дядько секретаря Києвради Олеся Довгого. — "ГПУ")? Ми ж це розуміємо. Там десяток, а то й більше голосів не буде. Тому ми заручатимемося підтримкою Блоку Литвина і Партії регіонів.

Зараз ви читаєте новину «"Луценко не має шансів стати мером Києва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі