четвер, 07 серпня 2008 17:49

Леонід Кучма святкуватиме 70-річчя у Криму

Автор: фото: УНІАН
  Другий президент України Леонід Кучма танцює зі співачкою Наталією Могилевською під час концерту британського співака Елтона Джона на майдані Незалежності в Києві 16 червня 2007 року
Другий президент України Леонід Кучма танцює зі співачкою Наталією Могилевською під час концерту британського співака Елтона Джона на майдані Незалежності в Києві 16 червня 2007 року

У суботу другому президентові України Леонідові Кучмі виповнюється 70 років. Святкуватиме він у пансіонаті "Айвазовське", що в селищі Партеніт у Криму. Йому співатимуть британець Елтон Джон, росіяни Микола Басков та Філіп Кіркоров, українка Таїсія Повалій.

Вітати екс-президента збираються так багато високопосадовців та бізнесменів, що частину з них організатори торжества попросили у Крим не приїжджати. Мовляв, Леонід Данилович влаштує іще одне свято — у Києві.

Кучма народився в с. Чайкине Новгород-Сіверського району на Чернігівщині. Батько Данило Прокопович загинув на фронті 1944 року. Мати Параска Трохимівна була колгоспницею.

Леонід Данилович керував Україною 10 років і шість місяців — із 19 липня 1994-го по 23 січня 2005-го. До обрання президентом очолював Південний машинобудівний завод у Дніпропетровську. У 1992–1993 роках був прем"єр-міністром. Спочатку він майже не говорив українською, тож промови йому писали великими літерами і розставляли наголоси. За кілька років Кучма згадав і довчив рідну мову.

1996-го уряд очолив Павло Лазаренко. Згодом він вирішує балотуватися в президенти. Це був найсильніший конкурент тодішнього глави держави. Кучма усуває його з уряду. 1999-го Лазаренка арештовують у США.

На президентських виборах того року Леонід Данилович обіцяє, що країна побачить "нового Кучму". Одразу після перемоги він рекомендує на посаду прем"єр-міністра прозахідного голову Нацбанку Віктора Ющенка. Оголошує про бажання України стати членом Європейського Союзу та Північно-атлантичного оборонного альянсу.

Восени 2000-го у Києві зникає опозиційний журналіст Георгій Ґонґадзе. Невдовзі вибухає "касетний скандал". Голова соціалістів Олександр Мороз оприлюднює записи розмов у кабінеті президента. На них обговорюють критичні статті Ґонґадзе проти Кучми. Мороз звинувачує того у смерті журналіста. Опозиція організовує акцію "Україна без Кучми". Країни ЄС та США відсторонюються від українського президента.

Мороз визнав, що Кучма не замовляв Ґонґадзе

Нині більшість політиків у неофіційних розмовах говорять, що це була операція російських спецслужб. Таким чином вони утримали Україну від вступу до ЄС і НАТО. Ізольований Кучма був змушений повернутися в бік Москви. Кілька днів тому Мороз визнав, що Кучма не замовляв Ґонґадзе:

— Думаю, що він не має відношення до вбивства журналіста. Причетні ті, хто бував у нього в кабінеті і давав йому поради.

2003 року депутатська група "Народовладдя" Богдана Губського  звертається до Конституційного суду з проханням розтлумачити, чи може одна людина бути президентом більше двох термінів поспіль. КС дозволяє Кучмі втретє посісти посаду глави держави. Але він відмовляється. У наступники висуває тодішнього прем"єра Віктора Януковича.

Після відставки Кучма отримав довічне утримання у розмірі заробітної плати діючого президента, державну дачу й охорону. Наближені до нього люди кажуть, що Леонід Данилович — компанійський чоловік. Грає на гітарі, співає, любить танцювати.

Його дружина 68-річна Людмила родом із Росії. Донька Олена, 37 років, має двох дітей: 17-річного Романа і 4-річну Катерину. Син — від шлюбу з Ігорем Франчуком, донька — від нинішнього чоловіка Віктора Пінчука, 47 років.

Взимку цього року Олена придбала п"ятиповерховий особняк у Великій Британії за $160 млн. Це — найдорожча угода у сфері нерухомості за всю історію цієї країни. Статки зятя Кучми оцінюють у $8,8 млрд.

— Позитив від Кучми один, — каже директор Європейського інституту інтеграції та розвитку 59-річний Дмитро Видрін. — Він заморозив соціальні, кримінальні та економічні конфлікти.



Так  казав Леонід Данилович


Ви мені скажіть, що будувати. І я вам побудую.

Росія — наша боржниця. Не в якомусь юридичному сенсі, а в моральному. Осмислення цього не є образливим для Росії. Визнання цього боргу, навпаки, возвеличить Росію.

Якщо програю на виборах — вип"ю стакан горілки, закушу салом і буду далі працювати.

Я — президент. Я не повинен займатися багатьма питаннями, якими доводиться займатися. У тому числі економікою.

Для мене та для суспільства потрібно багато часу, щоб зрозуміти, що сталося при Кучмі.

Кучма залицявся до офіціанток


Восени 2002 року вірменська газета "Аравот" написала, що президент Леонід Кучма влаштував у кафе "Арагаст" п"яний дебош. Він гостював у місцевого президента Роберта Кочаряна. Під час застілля Кучма підсів до музикантів-джазменів і запитав: "Ви що, імпотенти? Чому з вами немає дівчат?". Потім саджав собі на коліна офіціанток, на одній розстібнув блискавку.

1998 року Леонід Кучма та тодішній президент Польщі Александр Кваснєвський відкривали у Львові пам"ятник польському письменнику Адаму Міцкевичу. Перед тим було застілля. Присутні біля пам"ятника люди голосно їх зустріли. У відповідь на це Кваснєвський помахав рукою, а Кучма запхав у рота чотири пальці й почав свистіти.

У резиденції "Залісся" в селі Богданівка на Київщині розповідали, що якось Кучма з Лукашенком улаштували концерт. Український президент грав на гітарі, а білоруський — на гармошці. Зрештою серед ночі вони послали машину за співаком Гаріком Кричевським. Той приїхав і співав їм шансон, а президенти йому підігравали на музичних інструментах.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Кучма святкуватиме 70-річчя у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі