середа, 23 лютого 2011 06:30

Леонід Кравчук писатиме нову Конституцію

248 енергоощадних лампочок засвічують у залі державних заходів Адміністрації президента о 14.00 у понеділок. Там збираються члени науково-експертної групи зі створення Конституційної асамблеї — вчені та експерти з конституційного права. Екс-президент 77-річний Леонід Кравчук приходить одним з останніх. Він єдиний політик серед них і відповідатиме за розробку нового Основного Закону. Сідає праворуч від крісла президента Віктора Януковича.

— Доброго дня, — киває заступнику глави адміністрації Ганні Герман. Та сидить серед глядачів. Підходить до Кравчука й за хвилину повертається — оголошують про прихід глави держави.

— Тема конституційної реформи постала практично одразу після прийняття Конституції 1996 року, — говорить 60-річний Віктор Янукович. — Вона ще не була випробувана, а її вже критикували. Реформуватимемо не лише Конституцію. Реформи спрямовані на різні напрямки, вони тривалі, не будуть робитися із шашкою наголо. Будемо дивитися, як це робиться у світі. 20 років не реформували країну, як то кажуть, "пахали неглибоко", а реформи робили під тиском політсил.

— Ви перший президент, який наважився проводити реформи. Хоч усі розуміли, що це треба, — звертається до нього Кравчук. Донедавна він критикував владу і раніше був представником кандидата в президенти Юлії Тимошенко. — Наберуся сміливості сказати, що розглядати проект нової Конституції буде нова Верховна Рада. Швидше за все, обрана 2012 року. У складі асамблеї повинні бути 100–150 людей, із них не більше 25 відсотків політиків. На наступних сесіях маємо прийняти законопроект та подати його до парламенту.

Домовляються, що після розробки концепції Конституційної асамблеї буде презентація проекту.

— На День незалежності президент матиме матеріали стосовно змін Основного Закону, — говорить після засідання Кравчук. — Найвірогідніший варіант його прийняття — на референдумі. У Верховної Ради буде лише дорадчий голос. Ми врахуємо побажання парламенту залежно від якості опозиції. Бо депутати можуть виступати і за інтереси людей, і за інтереси партій. А я не хочу, щоб Конституцію приймали в інтересах якоїсь політичної сили.

Політолог 34-річний Михайло Басараб сумнівається, що створили повноцінне незалежне громадське об'єднання:

— У нашому суспільстві над усім домінує влада, а опозиція не спроможна їй протистояти. Тому не треба чекати створення незалежної Конституційної асамблеї, яка могла би зробити збалансований документ. Вона має причесати та оформити той варіант Конституції, який потрібен правлячому режиму. Для цього взяли на посаду керівника нібито авторитетного та незаангажованого Леоніда Кравчука. Насправді відповідальним може бути або міністр юстиції Олександр Лавринович, або заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов. Думаю, у Конституції розпишуть вигідні для Януковича відносини між гілками влади. Розроблять такий проект, який їм треба, а потім номінально проведуть через референдум.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Кравчук писатиме нову Конституцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі