середа, 29 серпня 2007 17:09

Лазаренка на вибори не пустили

Всеукраїнське об"єднання "Громада" не піде на дострокові парламентські вибори. І так вони протестують проти того, що Центральна виборча комісія нібито відмовляється реєструвати кандидатом у депутати лідера партії, екс-прем"єра Павла Лазаренка, 54 роки. Нині він перебуває під домашнім арештом у США.

— Велися попередні переговори про реєстрацію та однозначно було сказано, що він не буде зареєстрований, — розповідає перший заступник Лазаренка Юрій Філяк, 51 рік.

За його словами, Центрвиборчком при цьому посилається на рішення попереднього складу ЦВК. Згідно із законом, людина не може стати кандидатом у народні депутати, якщо п"ять років не проживала в Україні. Лазаренко ж перебуває у США з 1999 року.

— ЦВК не враховує особливі обставини Павла Івановича. Він із першого дня перебування на території Сполучених Штатів заарештований і не міг фізично повернутися до України. Водночас ЦВК зареєструвала Олександра Єльяшкевича та Миколу Мельниченка, які попросили політичного притулку у США, проживали там, але мали можливість інколи приїжджати в Україну.

Дуже скоро він повернеться. Можливо, до кінця року

Філяк говорить, що Лазаренко є сильним політичним конкурентом, і саме тому його не хочуть бачити в Україні. Зазначає, що "Громада" робитиме все, щоб її лідер повернувся.

— Ми чекаємо рішення Апеляційного суду в Сполучених Штатах, і я думаю, що дуже скоро він повернеться. Можливо, до кінця цього року, — говорить Філяк.

Член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, 33 роки, каже "ГПУ", що ЦВК взагалі не розглядала питання про реєстрацію Лазаренка.

— З"їзд блоку Лазаренка було проведено, але документи для реєстрації до ЦВК не подавалися, — пояснює він.

Охендовський заперечує, і згадані Філяком "попередні розмови" про реєстрацію ніхто не проводив. На запитання про Мельниченка, який також не проживає в Україні протягом п"яти років, говорить:

— Щодо пана Мельниченка є рішення Європейського суду з прав людини, яке стосувалося відмови ЦВК у його реєстрації кандидатом у народні депутати на виборах до Верховної ради 2002 року. Було прийнято й рішення Верховного суду України. Тому Центральна виборча комісія мала всі підстави приймати рішення щодо реєстрації.

Зараз ви читаєте новину «Лазаренка на вибори не пустили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі