пʼятниця, 11 лютого 2011 03:30

Квартири активістів партій Костенка і Тягнибока обшукали

Автор: фото: Юрій СТРИГУН
  9 лютого представники ”Свободи” й Української народної партії палять солом’яне опудало українофоба під черкаською облдержадміністрацією
9 лютого представники ”Свободи” й Української народної партії палять солом’яне опудало українофоба під черкаською облдержадміністрацією

У середу по обіді четверо двірників із лопатами й мітлами стоять осторонь мітингу опозиції в Черкасах. Чекають, коли завершиться театралізоване дійство. Представники "Свободи" й Української народної партії на місці колишнього пам'ятника Леніну палять солом'яне опудало українофоба. Із вікон облдержадміністрації за ними спостерігають чиновники.

— Глянь, який упертий українофоб. Із соломи, а розгорятися не хоче, — обурюється голова обласного осередку УНП 47-річний Леонід Даценко. Підносить до опудала запальничку. За хвилину полум'я розгоряється. Вітер роздуває його.

Черкаські опозиціонери виступають проти політичних репресій. Напередодні ввечері міліція затримала "свободівця" та двох активістів УНП. В усіх удома провели обшуки. Вилучили комп'ютери й записники.

Мітингувальники плещуть у долоні. Хтось помічає відчинене вікно у приймальні губернатора. Голосно скандують:

— Влада ідіотів судить патріотів! Тулуба у відставку!

На площі з'являються кілька хлопців із плакатами "Я патріот. Це злочин?" До них підбігає учасник , що грає роль міліціонера. Одягнений у шкірянку з прикріпленими паперовими білими погонами. Лається російською. Кричить: "Бандеровцы мешают работать". У натовпі сміються. "Міліціонер" тим часом обмотує патріотів колючим дротом.

— Мене ж учора з бібліотеки забрали, — каже член УНП 53-річний Назар Обідзінський. Він сторож місцевої бібліотеки ім. Лесі Українки. — Один із міліціонерів залишився замість мене сторожувати. Не знаю, чи справився. Мене повезли додому, забрали комп'ютера. Закидали, що я, мовляв, був кандидатом до місцевої ради. Тому й затримали.

— А мене зупинили на вулиці в центрі міста, — розповідає 22-річний Ігор Сичов з Української народної партії. — Показали постанову Соснівського суду про обшук. Казали, що шукають якихось телефонних терористів. У райвідділку запитували про моє ставлення до влади. Цікавилися, хто з місцевих патріотів схильний до тероризму. Відпустили о 22.30.

Обшукали також житло "свободівця" Сергія Демиденка.

— Це черговий "бєспрєдєл" від губернатора Тулуба. Без його благословіння правоохоронці й пальцем би не поворушили, — виступає на мітингу Леонід Даценко. — Якщо беруть відбитки у всіх керівників партійних структур, то нехай візьмуть і в голови обласної Партії регіонів, губернатора Сергія Тулуба. Непогано було б улаштувати шмон і в його робочому кабінеті.

У разі продовження арештів та обшуків Даценко погрожує розпочати безстрокове голодування. Він із кінця 1980-х у Народному русі. Потім пішов до Української народної партії Юрія Костенка, яка утворилися після розколу Руху.

Зараз ви читаєте новину «Квартири активістів партій Костенка і Тягнибока обшукали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі