вівторок, 05 квітня 2011 03:15

Кучма зустрівся з Мельниченком

Охорона колишнього президента Леоніда Кучми перевіряє територію біля Головного слідчого управління Генпрокуратури. Кінолог із чорним лабрадором обходить навколишні будинки. Інший охоронець оглядає в бінокль вікна будівлі.

Близько 20 людей з 9.00 у понеділок чекають екс-майора Держохорони — Миколу Мельниченка. Він має приїхати на очну ставку з колишнім президентом Леонідом Кучмою. Зустріч планували тричі, й щоразу її зривали.

— Коля — мій друг шість років, — розповідає один із прибічників екс-майора 61-річний Геннадій Захарченко. — На нього потрібно рівнятися. Він не побоявся підняти це все. Як покійний Саша Зінченко підняв про кумів, які зібралися навколо Ющенка, так і Коля показав людям, що робиться у кабінетах.

Об 11.00 чорним "мерседесом" із номером 7777 приїжджає колишній президент. Четверо охоронців із машини супроводу щільно оточують його та підводять до журналістів.

— Я с этим человеком не хочу встречаться, — каже 72-річний Леонід Кучма про Мельниченка. — Я его не знаю и не хочу знать. Он не был моим охранником. Его задачей было заходить в кабинет, доставать свой чемоданчик и включать аппаратуру, которая должна была сказать, что жучков или Мельниченко под диваном нет. Какой с ним может быть разговор?

— Який гладенький, аж погладити хочеться, — говорить журналістам, за спинами охоронців один із прихильників Мельниченка. — Слухайте, слухайте, зараз він вам іще заспіває.

Об 11.10 приїжджає Микола Мельниченко, 44 роки. Його зустрічають оплесками. За 10 хв. починається очна ставка колишнього президента і екс-майора. Її записують на відеокамеру. Присутні два адвокати Кучми, адвокат Мельниченка та керівник слідчої групи у справі вбивства журналіста Ґонґадзе. За 4 год. зустріч закінчується.

— Сегодня состоялась очная ставка с Николаем Мельниченко, — каже на виході Леонід Данилович. — Задавали вопросы, на некоторые я отвечал. Настроение мне испортить не удалось. У нас в семье вчера был юбилей — внуку Роману исполнилось 20 лет. Я сегодня еще раз убедился, что правда на моей стороне. Для меня было важно узнать, кто кукловод. Всем понятно, что он был. Но кто это был — для меня это тоже вопрос.

До журналістів виходить Мельниченко. Розповідає, що наполіг, аби зустріч знімали на відео:

— На превеликий жаль, через те, що Леонід Данилович не розуміє українську мову і побажав, щоб спілкування було російською, всі процесуальні дії були російською мовою. Я хотів англійською, але не дозволили. Леонід Кучма дізнався дуже багато нового, в тому числі про своє оточення. Дуже багато цікавого, у тому числі, хто його накручував по справі Ґонґадзе. Я думаю, коли він вийшов з кабінету, його серце йокнуло.

Зараз ви читаєте новину «Кучма зустрівся з Мельниченком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі