пʼятниця, 29 серпня 2008 17:32

Кримські "регіонали" хочуть визнання Південної Осетії та Абхазії

Рада Кримської республіканської організації Партії регіонів просить своїх колег у Верховній Раді внести законопроект про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії.

"Це є підтвердженням непорушності міжнародного права — права народів на самовизначення, як фундаментального демократичного принципу", — ідеться в заяві.

Керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 50 років, вважає, що кримська організація Партії регіонів намагається здобути симпатії проросійського населення Криму:

— На півострові розчаровані діями "регіоналів". Тому що вони більше думали про свої гаманці, бізнес, а не про поліпшення економічної ситуації. Водночас у Криму найбільш поширені проросійські настрої. "Регіони" намагаються загравати з людьми.

Додає, що сама заява про винесення постанови щодо визнання незалежності підготовлена неграмотно. Згідно з Конституцією, незалежність інших країн визнає президент України, а не Верховна Рада.

На півострові розчаровані діями Партії регіонів

Бажанням збільшити свій рейтинг політолог пояснює й заяву лідера партії Віктора Януковича про необхідність визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії.

— Це один з його перших кроків до президентської виборчої кампанії, — зазначає Фесенко.

Припускає, що кримчан про підтримку могли попросити й росіяни. Але й запевняє,  що не можна проводити паралелі між грузинськими регіонами й кримською автономією. Стверджує, що Абхазія й Південна Осетія фактично майже 20 років адміністративно незалежні від Грузії.

— Але юридично не були визнаними. Зараз намагаються через Росію легалізувати свій суверенітет. А Крим — це невід"ємна частина України. Кримська владна еліта це визнає, і кримська Конституція. Це записано й у міжнародно-правових документах. Зокрема в базовому політичному договорі між Україною й Росією, — дадає політолог.

Володимир Фесенко зауважує, що ризики стимулювання сепаратистських настроїв у Криму все ж є.

Зараз ви читаєте новину «Кримські "регіонали" хочуть визнання Південної Осетії та Абхазії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі