четвер, 22 січня 2009 15:18

"Кремль не ставить на Литвина, Тимошенко чи Януковича"

Автор: фото: Андрій Єловіков
   Нардеп від блоку НУ-НС Тарас Стецьків каже, що ім’я нового голови їхньої парламентської фракції визначила група впливових депутатів-бізнесменів
Нардеп від блоку НУ-НС Тарас Стецьків каже, що ім’я нового голови їхньої парламентської фракції визначила група впливових депутатів-бізнесменів

Після засідання парламентської комісії з розслідування газової ситуації народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Тарас Стецьків, 44 роки, іде в готель "Київ". Це поряд із Верховною Радою. У холі бере ліворуч — до кав"ярні на першому поверсі. Підходить до широкого плазмового телевізора. У новинах саме розповідають про газові контракти з Росією. Нардеп хвильку слухає і прямує до скляного столика з білими шкіряними диванами. Підходить офіціант.

— Буду зелений чай. Чай зелений, — ще раз повторює після паузи.

Ціна на газ 360 доларів за тисячу кубометрів у першому кварталі для України — це перемога?

— Ні. Нам назвали базову ціну занадто високу — 450 доларів за тисячу кубометрів, коли в Німеччині вона 280! Дали нам 20-відсоткову знижку на перший квартал, і ми отримали 360. Я ще б зрозумів, якби ми погодилися на таку ціну, але в першому кварталі газ не купували. У нас у підземці станом на 1 січня було 15 мільярдів кубометрів газу, а ще 11 мільярдів ми докуповуємо по пільговій ціні в "РосУкрЕнерго" Фірташа. Тому я бачив би компроміс, щоб у першому кварталі ми російський газ не купували, у другому кварталі купили трішки, і в третьому купили б багато, бо він буде дешевим. Тоді для України була б логіка.

Але сьогодні з "Нафтогазу" дізнаємося, що в першому кварталі ми п"ять мільярдів кубометрів таки купуємо. Але ж ціна — 360 доларів! Значить, існує якась домовленість про те, що ми кожного кварталу маємо купувати певну кількість газу. У другому кварталі — ще десять мільярдів кубометрів. Це важко назвати перемогою. Це поступка "Газпрому".

Якщо ми розповідаємо про європейську ціну на газ і мінус 20 відсотків на перший квартал, то чому дзеркально те саме не зробити із транзитом? Беремо Словаччину: там 4 долари за тисячу кубів транспортування газу, а в нас — 1,7. Тут ще одна поступка.

У чому причина?

— Це можуть пояснити тільки переговорники. Думаю, це був розмін за те, що Тимошенко вибила "РосУкрЕнерго" з газового ринку. Але згода Росії прибрати цю компанію і змусити її продати 11 мільярдів кубометрів газу за ціною 153 долара була компенсована збереженням низької ставки транзиту. Для Росії це було головним.

Нардеп сидить, подавши корпус уперед. Руки тримає на столі. Починає вібрувати його мобільний. Стецьків забирає телефон зі столу, навіть не глянувши, хто дзвонить.

На спільній прес-конференції з Юлією Тимошенко після підписання газових угод Володимир Путін сказав, що є ряд речей, які ще не оприлюднені. Що він мав на увазі?

— Дуже важко оцінювати газові угоди, не прочитавши їх і додатків до них. Я — член слідчої комісії по газу, і досі не отримав копії цих документів. Там же чорт у деталях може ховатися.

Чи може Рада нацбезпеки та оборони примусити уряд розірвати газовий контракт із Росією, якщо вважатиме його невигідним для України?

— Не дай Бог. Контракт підписаний, і наше завдання його оцінити. Є підозра, що були якісь домовленості за лаштунками. Вони будуть проявлятися впродовж року. Ми, навіть прочитавши зараз контракт, до кінця не знатимемо, які були усні домовленості.

Те, що Путін підписав із Тимошенко контракт на десять років, означає, що він розраховує працювати із нею цей час?

— Він вважає, що підписаний контракт діятиме при будь-якому президентові та прем"єрові.

Але ж із Віктором Ющенком він підписував їх лише на рік.

— І це було погано. Бо щороку ми були в невпевненому стані. Великий плюс, що цей контракт довгостроковий. І буде добре, якщо 2010 року матимемо європейську ціну на газ і транзит. Погано, що ми не добилися європейської ціни на транзит у цьому році. Ми мусимо, рано чи пізно, зійти з газової голки у вигляді дешевого газу. Там корупція і політика прогинання.

Ми збільшили присутність "Газпрому" на нашому внутрішньому ринку

Чи має Україна право реекспорту за цими домовленостями?

— Ні. Ми ще маємо один мінус — ми збільшили присутність "Газпрому" на нашому внутрішньому ринку. Вони спробують взяти "найжирніші" підприємства. Це уступка, і це неправильно.

Складається враження, що лише Україна поступалася в переговорах.

— Ми могли б ще триматися, у нас був запас газу. Але на нас сильно тиснула відверто догідлива позиція Європи. Їм все було до лампочки, аби тільки дали газ. Ми залишилися один на один із Росією, і в цьому одна з причин наших поступок.

Тимошенко позбавила своїх політичних конкурентів фінансування від Дмитра Фірташа?

— Вона вважає це найбільшою перемогою.

Торік Ющенко і Тимошенко паралельно домовлялися з Путіним про ціну на газ. А цього року — лише прем"єр. Що змінилося?

— Цим має займатися уряд. Це не компетенція президента. Хоча перші десять днів війни позиція в президента і прем"єра була єдина. Але зараз вони повернулися до того, що знову продовжують мотлошити один одного.

Москва зробила ставку на Тимошенко?

— Кремль не буде робити ставку на когось із кандидатів.

Але на минулих президентських виборах робила.

— І попеклася на тому. Більше не буде. Їхня політика тепер полягає в тому, щоб при будь-якому президентові Україна лежала під Росією. Тому вони не ставлять на Литвина, Тимошенко чи Януковича. Вони стравлюють між собою основних гравців, щоб послабити Україну як державу.

Минулого тижня фракція "Наша Україна — Народна самооборона" обрала собі нового голову. Чому саме Миколу Мартиненка?

— Так вирішила група впливових депутатів у фракції.

Хто входить до цієї групи?

— В основному бізнесмени. Альтернатива могла бути, якби група Кириленка не усунулася від роботи фракції. Для того, щоб вийти з тупика, довелося підтримати Мартиненка. Чому серед заступників голови з"явився Третьяков? Бо у сфері його впливу є чотири-п"ять депутатів. Без них не набиралося більше половини голосів у фракції. Якби В"ячеслав Кириленко не зайняв деструктивну позицію, ми могли б робити по-іншому.

Чому він так діє?

— Думаю, що це образа. З одного боку, президент із ним себе недобре повів, бо Кириленко був "за" коаліцію трьох і щиро на це працював. А коли отримав заборону на це від президента, то йому нічого не залишалося, окрім піти у відставку. Він допустив помилку! Треба було з Ющенком обрізати пуповину і в якості лідера фракції іти в коаліцію трьох. Тоді він би вийшов на самостійний політичний віраж. А він пішов із лідера фракції і залишився з президентом.

Але в коаліції В"ячеслав Кириленко підкорявся б Юлії Тимошенко.

— Навпаки, вага фракції зросла б, і Кириленка особисто теж. У нас була би більшість без комуністів. Жодного рішення без нас не змогли б прийняти.

Чи будуть зміни в складі Кабінету міністрів?

— Ми повинні вирішити, які міністри залишаються нашими представниками, а які — ні. Це прохання наших колег по коаліції. Також ми повинні дати своїх представників на посади голови Антимонопольного комітету і Державного комітету з телебачення та радіомовлення. Ми домовляємося з міністрами про те, чи ми з ними одна команда, чи вони і далі хочуть слухати вказівки з Банкової.

А квота Блоку Литвина?

— Фракція з двадцяти осіб отримала посаду спікера, Держкомзем і Укрзалізницю. Це досить жирно! Я вже мовчу, що рідний брат Литвина очолює Державну прикордонну службу.

Партія регіонів може скласти мандати, щоб спровокувати дострокові вибори парламенту?

— Духу в них не вистачить! Там не все одностайно. Наші депутати здавали мандати з політичних мотивів. А там такого немає. У них є різні групи впливу: одна здасть, а друга — ні.

Стецьків одягає пальто, розраховується і швидко виходить надвір. Хоча вже пізній вечір, він прямує в комітети Верховної Ради, які примикають до готелю.

1964, 7 червня — Тарас Стецьків народився у Львові

1986 — закінчив історичний факультет Львівського університету

1989 — член президії Львівської крайової ради Руху

1990, 1994, 1998, 2002 — обирався народним депутатом

2005 — президент Національної телекомпанії України

2006 — балотувався до Верховної Ради за списком блоку "Пора-ПРП", але не пройшов, стає радником президента України

2007 — обраний народним депутатом від блоку "Наша Україна — Народна самооборона"

Одружений. Має сина та доньку

Зараз ви читаєте новину «"Кремль не ставить на Литвина, Тимошенко чи Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі