вівторок, 10 вересня 2019 07:20

"Корупцію очолюють люди, в чиїх руках тисячі суддів, мільярди доларів, телеканали"

— Ви краще за мене знаєте про очікування суспільства. Перед вами великий виклик. Не просто повернення громадянам вкраденого і покарання топ-чиновників. Це повернення громадянам віри, що є справедливість. Завдання просте: корупціонер — покараний. Суспільство, інвестор — захищені, — говорить президент 41-річний Володимир Зеленський у Вищому антикорупційному суді 5 вересня. Цього дня суд почав роботу.

Закон про Вищий антикорупційний суд Верховна Рада ухвалила торік у червні. У ньому працюють 38 суддів. Їх у квітні призначив п'ятий президент Петро Порошенко. Попередньо пройшли конкурс, відбір тривав сім місяців.

ВАС розглядатиме кримінальні справи про корупцію. Національне антикорупційне бюро проводитиме розслідування. Справи до суду передаватиме Спеціалізована антикорупційна прокуратура. У суді працює апеляційна палата. Касація залишається за Верховним судом.

Будівля розташована на просп. Перемоги в Києві. Її продовжують облаштовувати. Тому слідчі судді працюють у колишніх приміщеннях Печерського райсуду на вул. Хрещатик і Хрестовому провулку.

— До нашої компетенції віднесені 22 типи злочинів, коли розмір шкоди перевищує 500 тисяч гривень. Із місцевих судів мають надійти понад три тисячі кримінальних проваджень. Із них 190 — за якими розслідування завершувало НАБУ під керівництвом САП, — каже голова суду 37-річна Олена Танасевич.

До вересня судді отримували тільки оклад — 76 тис. грн без врахування податків і зборів. Тепер матимуть надбавки.

У перший день роботи до суду надійшло 14 клопотань. Їх автоматично розподілили між суддями. Перший обвинувальний акт САП направила щодо колишнього першого заступника гендиректора Державного науково-дослідного та проектного інституту титану Андрія Рачкова. Ймовірно, він у змові з іншими особами перерахував із держпідприємства $1,258 млн (31,8 млн грн. — ГПУ) офшорній компанії на Британських Віргінських островах за роботи та послуги, які не були надані.

— Суд розглядатиме справи про корупцію високопосадовців, — говорить юрист Михайло Жернаков, 33 роки. — Український приклад антикорупційного суду може стати найуспішнішим у світі. Маємо достатньо справ, добір суддів.

Однак до закону треба внести зміни. Бо зараз до ВАС повинні передати тисячі справ, підслідних не лише НАБУ. А він мав би розглядати — понад 200. Добре було би побачити насамперед оперативні справи. Щоб перші вироки були оголошені в найближчі кілька місяців.

Водночас потрібно перезавантажити органи суддівського врядування за допомоги міжнародних експертів. Бо і Спеціалізована антикорупційна прокуратура, і Націо­нальне агентство з питань запобігання корупції не справляються із завданнями.

Касація залишається за Верховним судом, де є ще купа недоброчесних суддів. Тому наступним етапом реформи мало би бути створення касаційної палати в рамках Антикорупційного суду.

— Корупцію очолюють люди, в чиїх руках тисячі суддів, прокурорів, мільярди доларів, телеканали, організована злочинність. Поламати все це — велика робота, — каже колишній нардеп 42-річний Єгор Соболєв. — Головне завдання ВАС — вироки топ-корупціонерам. Бо нинішні суди в них у кишені. Детективи, прокурори й судді мають бути сміливі та професійні.

Антикорупційна реформа завершена на рівні законодавства. Воно дуже амбітне. Починаючи з електрон­ного декларування і завершуючи відкритістю власності й антикорупційними установами. Тепер треба закони перенести в життя, почати виконувати. Для цього потрібна воля керівництва держави, бажання і контроль суспільства, чесні судді, прокурори та слідчі.

Зараз ви читаєте новину «"Корупцію очолюють люди, в чиїх руках тисячі суддів, мільярди доларів, телеканали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі