вівторок, 04 грудня 2007 17:51

Комуністи грали на боці Тимошенко

  Олександр Голуб запевняє, що Володимир Литвин не контролює своєї фракції
Олександр Голуб запевняє, що Володимир Литвин не контролює своєї фракції

Учора вранці у Верховній Раді обговорювали ідею обрання керівництва парламенту пакетом. Тобто голосувати одразу за голову та двох його заступників. Причому коаліція БЮТу та "Нашої України — Народної самооборони" погодилася віддати опозиції посаду першого віце-спікера. Кандидатом на це крісло називали комуніста Адама Мартинюка.

На умовах анонімності "нашоукраїнці" пояснюють, що частина їхніх колег можуть не підтримати кандидатуру Арсенія Яценюка на голову Верховної Ради. Тому вони підстраховуються комуністами.

Нардеп від Компартії Олександр Голуб, 40 років, розповів "ГПУ" про своє бачення ситуації, що склалася на вчорашній ранок.

— Коаліція поки що є віртуальною — лише проголошеною й підписаною. Вони не можуть гарантувати усіх голосів при обранні спікера, бо існують протиріччя і всередині цих фракцій, і між їхніми блоками. Тим більше, що БЮТ і НУ-НС мають різні бачення президентських виборів і своїх кандидатів. А це, звісно, позначається. Вони ведуть боротьбу, це видно.

Хіба в цьому головна причина того, що вам віддають посаду першого віце-спікера?

— На сьогоднішній день Віктор Ющенко зацікавлений, аби за Яценюка не проголосували. Це дозволить президентові не виконувати зобов"язання перед Юлією Тимошенко. Водночас частина "Нашої України" та Юлія Тимошенко зацікавлені в позитивному голосуванні за Яценюка й у виконанні всіх домовленостей. Тоді лідерка БЮТу зможе вимагати стовідсоткового дотримання зобов"язань щодо її прем"єрства.

Виходить, що Компартія грає нині на боці Тимошенко й допомагає їй стати прем"єром?

— Якщо брати це як частину великої гри, то, можливо, вона так розраховує. Але я не бачу умов, за яких би Компартія голосувала за Тимошенко-прем"єра.

Депутати між собою говорять, що за Яценюка можуть не проголосувати групи Луценка й Тарасюка...

— Мені важко сказати. Луценко й Тарасюк бачать на цій посаді Славу Кириленка, бо він є вихідцем із їхньої групи. Якщо брати Яценюка, то він — президентська людина й вирішуватиме завдання не скільки "Нашої України", як президента. У цьому й полягає проблема.

Через ці внутрішні суперечки вони віддають комуністам посаду першого заступника голови Верховної Ради?

— Побачимо, чи вони до цього готові.

Чому ні Блок Литвина, ні Партія регіонів не погодилися на пропозицію щодо першого віце-спікера?

— Литвин не контролює свою фракцію і не може вести переговори від її імені. Фракція розколота на дві великі частини. Литвин не може пообіцяти стовідсоткового голосування за те чи інше питання.

Крім першого віце-спікера є ще якісь пропозиції?

— Ми б хотіли ще отримати від двох до чотирьох комітетів у Верховній Раді. Усе залежатиме від того, чи буде наш представник першим віце-спікером. Якщо так, то два  комітети. Якщо буде лише віце-спікером, то чотири.

Які це можуть бути комітети?

— На рівні фракції ми ще не висували кандидатур. Але мова може йти про бюджетний, комітет паливно-енергетичного комплексу, охорони здоров"я.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи грали на боці Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі