четвер, 24 січня 2008 17:16

Комітет Гриценка відхилив законопроект президента

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони відхилив проект закону про Національну гвардію України. Його подав до парламенту президент Віктор Ющенко. Очолює комітет колишній міністр оборони 50-річнийАнатолій Гриценко.

— Законопроект сирий, — пояснює він. — Коли він буде доопрацьований, ми його розглянемо.

У політикумі одразу почали говорити про помсту Гриценка президентові. Мовляв, ображається на Віктора Ющенка, бо той не подав його кандидатури на посаду міністра оборони.

У законопроекті пропонувалося перевести Внутрішні війська з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ у безпосереднє підпорядкування президентові й назвати їх Національною гвардією.

Під час загострення політичної кризи торік у травні глава держави своїм указом вже підпорядкував собі цю структуру. Тоді владна коаліція назвала це рішення незаконним. Але тодішній міністр оборони Гриценко проти цього не виступав. Навпаки — казав, це потрібно буде затвердити законом після дострокових виборів.

— Про образи говорити не можна, — розмірковує 43-річний нардеп-"нашоукраїнець" Тарас Стецьків. — Комітет Гриценка складається не лише з нього.

Проти законопроекту проголосували 16 членів комітету, й один утримався. Депутати кажуть, Національна гвардія після ухвалення такого закону стане військовим формуванням. Матиме авіацію, частини спецпризначення, зможе арештовувати людей та застосовувати зброю.

— Ця гвардія повинна бути почесною охороною для урочистостей, — вважає Стецьків. — А воєнізоване формування у нас уже є — це армія.

Суперечка депутатів і президента про Національну гвардію триває з початку незалежності. Уперше гвардія була створена на базі внутрішніх військ ще 1991-го.  Підпорядковувалася Верховній Раді. Через 4 роки тодішній президент Леонід Кучма перебрав керівництво нею на себе. Але 2000-го парламент ухвалив закон про  розформування Національної гвардії.

Зараз ви читаєте новину «Комітет Гриценка відхилив законопроект президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі