Ексклюзиви
четвер, 09 квітня 2020 07:55

Коломойський шантажує країну

16 381 правку подали до законопроєкту про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.

Документ Верховна Рада підтримала в першому читанні 30 березня. Мають розглянути в другому. Ухвалення закону допоможе Україні отримати до $8 млрд за кредитною програмою Міжнародного валютного фонду, казав президент Володимир Зеленський.

Документ передбачає — коли суд визнає, що рішення Нацбанку та Кабінету міністрів про виведення неплатоспроможного банку з ринку було незаконне, фінустанову не повернуть колишнім власникам. Вони зможуть отримати відшкодування лише в грошовій формі.

Найбільше поправок подали виключений торік із фракції "Слуга народу" нардеп Антон Поляков — 6033 і співголова групи "За майбутнє" Віктор Бондар — 1911. Ще 7788 надійшло від п'ятьох нардепів із президентської фракції — Дмитра Чорного, Ольги Василевської-Смаглюк, Олега Дунди, Сергія Демченка та Олександра Дубінського. Загалом їх подали 28 депутатів.

Така кількість пропозицій про зміни стала рекордом. Раніше Верховна Рада два місяці розглядала 4018 правок до закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

— Закон блокують. Ситуація виглядає, як цирк на дроті, — каже журналіст Олекса Шалайський, 52 роки.

— У цивілізованому світі є політична відповідальність. Якби політики робили таке, їхня партія більше в житті нікуди не пройшла б. Був би розголос у ЗМІ. А в нас сміються — ну це ж Коломойський, усім усе зрозуміло (у грудні 2016 року уряд націоналізував Приватбанк. Аби втримати його дієздатним, держава витратила 155 млрд грн на докапіталізацію. Кожному українцю це обійшлося в 3,5 тис. грн. Менеджери банку вивели з нього $5,5 млрд, за висновками розслідування американської компанії "Крол", що провела аудит установи за 10 років діяльності. Колишні власники банку олігархи Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов судяться з державою, вимагають компенсації. — ГПУ).

Після великої кількості правок до закону про землю парламенту треба було вводити до регламенту запобіжники. Не може один депутат запропонувати більш як 15 адекватних змін. А тут навіть незрозуміло, як вони фізично це зробили. Сиділа якась група під керівництвом юристів і клепали. А депутат підписав, сам не знаючи — що.

Якщо Верховну Раду паралізують і закону не буде, Коломойський може через суд повернути Приватбанк. Це стане прецедентом. Потім з'явиться Олег Бахматюк зі своєю "Фінансовою ініціативою" (колишнього співвласника банків "Фінансова ініціатива" та "ВіЕйБі Банк" розшукує Національне антикорупційне бюро. Підозрюють у заволодінні 1,2 млрд грн кредиту Нацбанку для "ВіЕйБі Банку". — ГПУ). Так олігархи лякатимуть владу, що виграють у судах.

Суть навіть не в поверненні Приватбанку. Коломойський сказав, що він йому непотрібен. Та якщо суд поверне установу, держава забере гроші, які туди вклала. І банк тріскає разом із рахунками, які в ньому лежать. Коломойський лякає не поверненням, а штучною економічною кризою. Починає торгуватися. Шантажує країну. І держава хоче забрати з його рук зброю таким законом. А група найманців шантажиста цього не дає робити.

Після зміни уряду (4 березня ВР відправила у відставку Кабмін Олексія Гончарука, того ж дня призначила уряд на чолі з Денисом Шмигалем. — ГПУ) у владу пройшла низка осіб із корупційним минулим. Почалися перші схеми, відбувся серйозний відкат. Досі не зрозуміло — президент Зеленський очолив цю контрреволюцію чи він поняття не має, що вона триває, бо радники на вуха навішують історії "так треба".

У перші півроку після обрання Зеленський почав дистанціюватися від Коломойського. Цілком імовірно, зараз той грає проти президента. Олігарх може брати не грішми. Скаже — давай мої адвокати програють суди чи відкличуть позови, а ти забезпечиш хороше життя Укрнафти. Це речі, які країна навіть не помітить. Але доки держава не розбереться в цій історії, МВФ не робитиме ніяких кроків.

— Те, що роблять близькі до олігарха депутати, це зрада. Діють за кремлівським сценарієм, — каже економіст 57-річний Володимир Дубровський.

— Україна цього року має повернути понад 3 мільярди доларів зовнішнього боргу. Разом із внутрішнім — це майже 15 мільярдів. Якби наша економіка була навіть у хорошій формі, цю суму треба було частково запозичувати. Бо це надмірне навантаження на бюджет із понад трильйоном гривень — заплатити 700 мільярдів.

Зараз конче необхідно підтримати людей, підприємства, що постраждали від карантину. З такими труднощами українська економіка ще не стикалася. Якщо буде емісія (випуск в обіг нових грошових знаків. — ГПУ), це спричинить падіння гривні з усіма наслідками для людей. На тлі такої напруги можуть відбутися політичні потрясіння, яких Україна не витримає.

Тому треба отримати кредит Міжнародного валютного фонду, разом прийдуть і гроші західних донорів. Без них це закінчиться хаосом і повномасштабним вторгненням Росії.

Повернення Приватбанку Коломойському призведе до поглиблення економічної кризи. МВФ розуміє, що тоді не отримає назад свої гроші. Тому закон про банки для них принципове питання, важливіше за ринок землі.

Коломойський торгується, вимагає від влади відступного. Зрозуміло, що для президента Зеленського він вже ніколи не буде таким другом, яким був.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський шантажує країну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути