вівторок, 16 вересня 2008 19:21

Коаліції БЮТ і "Нашої України" більше немає

"Я офіційно оголошую про припинення існування коаліції демократичних сил у Верховній Раді, створеної "Нашою Україною — Народною самообороною" та Блоком Юлії Тимошенко 29 листопада 2007 року. Крапка!" — таку заяву вчора зранку зробив голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки.

Депутатська зала зустрічає ці слова тишею.

— Хтось хоче хвилину мовчання? Та не потрібно, — намагається жартувати спікер. — Сьогодні ми перегортаємо одну сторінку політичної історії України й відкриваємо нову. Це не той випадок, коли не дали. Це той випадок, коли не змогли й не вийшло.

Арсеній Яценюк пропонує виступити керівникам фракцій. Першим до трибуни йде лідер Партії регіонів Віктор Янукович, 58 років.

— Сьогодні ми стали свідками й учасниками неординарної історичної події, — розпочинає. — Віз, який везла так звана демократична коаліція, приїхав остаточно. І можна сказати: "Вилазьте".

— Ну й виступ йому написали! — сміються журналісти на балконі.

"Регіонали" аплодують. Янукович продовжує читати. Запевняє, що вихід із ситуації — коаліція за участі найбільшої політичної сили парламенту — Партії регіонів.

Доки триває виступ Віктора Януковича, неподалік Верховної Ради намагається припаркувати свою "Шкоду Суперб" нардеп-"регіонал" Тарас Чорновіл. Та на місці, яке він обрав, стоїть помічник іншого депутата — тримає його для машини шефа. На прохання Чорновола відійти не реагує.

— На кого працюєте? — запитує "регіонал".

Помічник не каже.

— Не полінюся, сьогодні дізнаюся, й ви там більше не працюватимете, — погрожує Чорновіл і від"їжджає.

— Мухомор хренов! — кричить йому услід помічник.

Тим часом до трибуни в сесійній залі прямує голова фракції НУ-НС В"ячеслав Кириленко, 40 років.

Віз приїхав остаточно. І можна сказати: "Вилазьте"

— Ми не зійдемо з позиції захисту українських цінностей, — каже. — Після остаточного оформлення спілки БЮТ і Партії регіонів лишаємо для себе один шлях — перехід у національну парламентську опозицію. Вона протистоятиме всім антиукраїнським діям, до яких вдаватиметься ця прокремлівська більшість.

Голова фракції БЮТ 51-річний Іван Кириленко закликає Верховну Раду працювати й ухвалювати закони, необхідні для держави.

— Дев"ять місяців коаліції не були медом для нас. Особливо для уряду та його лідера-жінки, яку цькували та знищували майже щодня. Та ми терпіли і стояли до останнього, — заявляє він.


Депутати розходяться на перерву. Стають групами. "Бютівець" Олександр Абдуллін та "регіонал" Андрій Клюєв ідуть до закритої для журналістів частини парламенту.

"Самооборонець" Геннадій Москаль, 57 років, спускається до буфету. Помічає за столиком депутатів із партії "Єдиний Центр" Михайла Полянчича та Василя Петьовку. Іде до них, усміхається.

— Хлопці, беремо "самооборону" та "Єдиний Центр" і йдемо на вибори. Ото сила буде! — стає біля їхнього столу.

Полянчич мовчки дивиться на Москаля, Петьовка відвертається. "Самооборонець" кидає кілька жартів. Та члени ЄЦ мовчать. Він відходить із усмішкою.

У кулуарах депутати коментують інформацію про те, що БЮТ розпочав готуватися до дострокових виборів. Мовляв, про коаліцію з Партією регіонів їм домовитися не вдається. 40-річний "нашоукраїнець" Микола Катеринчук також вважає, що створити нову більшість не вдасться.

— Апетити в Партії регіонів не такі, як у "Нашої України". Ми забрали гуманітарну частину уряду, а "регіонали" претендують на економічний блок. Це для Тимошенко при підготовці до президентської кампанії не те, що треба, — говорить він.

47-річний Василь Грицак із Партії регіонів припускає, що коаліцію з "бютівцями" створять за два тижні. За цей час можна "підготувати" громадську думку до такого союзу. Додає, що його партія може й на вибори піти.

— Це для нас навіть кращий варіант, — говорить. — У фракції 70 відсотків депутатів за вибори, 30 — за формування коаліції.

"Регіони" погоджуються на прем"єрство Юлії Тимошенко, але вимагають, щоб місця в Кабміні та комітетах Верховної Ради були поділені порівну з БЮТ. Якщо домовитися за коаліцію не вдасться, то "регіонали" і "бютівці" можуть підняти прохідний бар"єр на виборах до Верховної Ради. Це відріже шлях до парламенту іншим партіям і фактично запровадить двопартійну систему.

— Краще гірша коаліція, ніж перевибори. Вони нічого не вирішать, — вважає "бютівець" Анатолій Семинога, 48 років.

Депутати прибувають на продовження засідання. Один із них запізнився. Його водій на джипі "Рендж Ровер" не знаходить місця для паркування. Стає посеред дороги й перегороджує одну з двох смуг руху. За лічені хвилини утворюється затор. До авто підбігає інспектор ДАІ. Вимагає, щоб той проїхав.

— Машина депутата, — відказує водій.

— Так що, простим людям стоять через нього? — запитує міліціонер.

Водій не реагує. Інспектор відходить.

Зараз ви читаєте новину «Коаліції БЮТ і "Нашої України" більше немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі