пʼятниця, 06 червня 2008 17:30

Коаліція перестала бути більшістю

Автор: фото: PHL
  Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк (праворуч) зачитує заяви двох нардепів про вихід із коаліції. Біля нього блокують трибуну та президію депутати з Партії регіонів
Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк (праворуч) зачитує заяви двох нардепів про вихід із коаліції. Біля нього блокують трибуну та президію депутати з Партії регіонів

Учора народні депутати Ігор Рибаков із Блоку Юлії Тимошенко та Юрій Бут із "Нашої України — Народної самооборони" вийшли з коаліції демократичних сил. Тепер вона нараховує 225 парламентаріїв. Тобто лише половину складу Верховної Ради.

Заяви Рибакова та Бута зачитав голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки.

— У коаліції відбулася певна зрада. Нехай ці люди спам"ятаються, — каже він і закриває ранкове засідання.

"Регіонали" аплодують. Коаліціанти сидять мовчки. Нардепи виходять у кулуари. Голова фракції "НУ-НС" 39-річний В"ячеслав Кириленко запевняє, що вихід Рибакова та Бута не розвалив коаліцію. Адже рішення про вихід із неї має ухвалювати ціла фракція, а не окремі депутати.

— Ми будемо пропонувати депутатові Буту або відкликати свою заяву про вихід із коаліції демократичних сил до кінця дня, або написати заяву про складення ним депутатських повноважень, — зазначає Кириленко.

У коаліції відбулася певна зрада

Заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, 53 роки, говорить: коаліція вже не діє, бо немає більшості."Регіонал" посилається на Тимчасовий регламент Верховної Ради. Там справді є така норма. Однак щоб коаліція припинила діяльність, голові парламенту треба ще й оголосити про це на пленарному засіданні. Тоді розпочинається відлік 30 днів, протягом яких мають створити нову коаліцію. Якщо цього не відбудеться, президент одержує право розпустити парламент.

— Якщо коаліція перестане існувати, ми змушені будемо взяти участь у переговорному процесі з формування нового складу коаліції, — зауважує Єфремов.

"Бютівці" у кулуарних розмовах звинувачують у всьому главу держави — мовляв, він хоче створити широку коаліцію. Однак прізвищ просять не називати. Дехто припускає, що найближчим часом із коаліції може вийти ще один "бютівець" — Григорій Омельченко.

Нардеп із фракції "НУ-НС", який теж попросив його  не називати, запевняє: все це могла організувати прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Нібито їй вигідна відставка. Водночас колишній "нашоукраїнець" Борис Беспалий, 53 роки, каже:

— Віктор Ющенко отримав блокуючий пакет. Тепер він зможе розпустити парламент у будь-який зручний час. Колишня коаліція прийматиме тільки ті рішення, які вигідні і президентові, і прем"єрці.

Зараз ви читаєте новину «Коаліція перестала бути більшістю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі