понеділок, 09 квітня 2007 19:06

Коаліція хоче звільнити Гриценка

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Перед тим, як назвати Віктора Ющенка ”найлукавішим з фарисеїв”, соціаліст Іван Бокий (у центрі) підходив радитися з Адамом Мартинюком та Олександром Морозом
Перед тим, як назвати Віктора Ющенка ”найлукавішим з фарисеїв”, соціаліст Іван Бокий (у центрі) підходив радитися з Адамом Мартинюком та Олександром Морозом

Учора Верховна Рада зібралася на позачергове засідання. Депутатів скликали на 12.00.

Більшість із них приходить раніше, і на цей час уже сидить у залі. У кулуарах нардепів майже немає. Ті, що є, причину термінового позачергового засідання пояснити точно не можуть.

— Думаю, що це пов"язано з деякими сумасбродними заявами президента під час пасхальної ночі. Його спитали, як буде працювати ЦВК, коли там нема кворуму, — каже соціаліст Василь Волга, 39 років. — Президент зробив заяву, що буде працювати. Ті, хто є, ті й будуть працювати. Тому зараз потрібні певні законодавчі корекції роботи ЦВК.

"Регіоналка" Ганна Герман, 47 років, йде до зали. На руках у неї довгі шкіряні рукавиці. Скаржиться на президента.

— Я не змогла вперше за багато років поїхати до своєї мами, за що я хочу дуже подякувати президентові, — говорить вона. — Звичайно, як людина, котра вірує, буду намагатися пробачити і це, але мені буде тяжко. Бо він був зі своєю родиною, зі своїми дітьми. А нам не дав можливості цього зробити.

Герман теж не може чітко пояснити причини позачергового засідання:

— Очевидно, є на це якісь причини. Зараз ми почуємо. Маємо інформацію, що готується силовий варіант.

Більшість із народних депутатів без краваток. Дехто в джинсах, спортивних светрах та куртках.

До лідера комуністів Петра Симоненка, 54 роки, підходить журналістка. Вітається, потім каже: "Христос воскрес!". Симоненко, усміхаючись, відповідає: "Ну-у..." Відходять убік.

Починається засідання. Голова Верховної Ради Олександр Мороз, 63 роки, пропонує обговорити політичну ситуацію в державі.

Виступає Симоненко. Він сперся одним ліктем на трибуну. Каже, країна на межі громадянського протистояння. Говорить, що президент Віктор Ющенко виконує замовлення Сполучених Штатів.

Критикує заяви міністра оборони Анатолія Гриценка про те, що він буде підпорядковуватися лише президентові. Той, за словами Симоненка, є "источником напряженности в обществе и подталкивает страну к гражданскому противостоянию". Пропонує порушити питання про звільнення Гриценка. Зала аплодує.

До трибуни виходить соціаліст Ярослав Мендусь, 47 років.

— Я пропоную звернутися до Кабінету Міністрів із проханням розглянути питання про відповідність займаній посаді міністра оборони Анатолія Гриценка. Оскільки ця людина може стати інструментом підштовхування суспільства до непоправного, до крові, — каже він.

Після обговорення політичної ситуації Мороз пропонує перейти до порядку денного. Обговорюють проекти постанов.

"Регіонал" Володимир Сівкович, 46 років, виходить із зали і йде до кімнати для куріння. На запитання про причину позачергового засідання відповідає:

— Это в основном связано с обострением ситуации в армии. В связи с тем, что вооружили спецназ и дали команду главному разведуправлению сесть на казарменное положение.

Верховна Рада ухвалила звернення. У ньому депутати виступають за одночасні вибори президента, парламенту та референдум щодо можливого членства України в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Коаліція хоче звільнити Гриценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі