вівторок, 30 вересня 2008 19:20

Коаліційні переговори нагадують Яценюкові анекдот про кумів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Голова однойменного блоку Володимир Литвин під час учорашнього засідання парламенту спілкувався з ”нашоукраїнцями” Русланом Князевичем (праворуч) та В’ячеславом Кириленком
Голова однойменного блоку Володимир Литвин під час учорашнього засідання парламенту спілкувався з ”нашоукраїнцями” Русланом Князевичем (праворуч) та В’ячеславом Кириленком

Учорашнє засідання Верховної Ради розпочалося без перерви для погодження порядку денного, як це було протягом останнього місяця. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки, та керівники фракцій погодили все до десятої ранку.

— Новини навряд чи сьогодні будуть позитивними. У народних депутатів немає жодного дня народження, — жартує спікер.

Запрошує до слова керівників фракцій. Голова "Нашої України — Народної самооборони" В"ячеслав Кириленко, 40 років, закликає БЮТ і Блок Литвина виконати чотири умови для створення коаліції: спільно погоджувати порядок денний, скасувати закони про референдум і держслужбу, прийняти заяву щодо російсько-грузинського конфлікту і не долати вето президента на п"ять ухвалених "бютівцями" та "регіоналами" законів.

— Головне, що повинне нас сьогодні об"єднати — це відмова від ультиматумів. Спроба диктувати умови неприйнятна, — відповідає лідер блоку свого імені 52-річний Володимир Литвин.

"Бютівці" аплодують. Голова їхньої фракції Іван Кириленко, 51 рік, виступає проти проведення дострокових виборів. Хоча зазначає, що загроза розпуску Верховної Ради стає реальнішою.

Арсеній Яценюк пропонує замість розмов про створення коаліції підготувати лист за підписом керівників трьох фракцій про намір її створення.

Раніше Балога відправляв у відставку, а тепер — Тимошенко

— Щоб ми припинили ці пусті балачки. Бо як у тому анекдоті, коли кума каже: "Ви мене, куме, так хочете, як я вас боюся", — говорить спікер.

Нардепи сміються. Потім ратифікують міжнародні угоди. У кулуарах депутатів мало. В"ячеслав Кириленко виступає перед журналістами. Чоловік із прес-служби "НУ" запитує, чи можуть відправити його у відставку з посади голови фракції.

— Мене раніше Балога відправляв у відставку, а тепер — Тимошенко. Принципових людей, особливо зараз, в українській політиці не любить ніхто, — усміхається нардеп.

У сесійній залі Литвин підходить то до "бютівців", то до "нашоукраїнців". Дає їм щось підписувати.

У кулуарах депутат від БЮТу Анатолій Семинога говорить, що президент Віктор Ющенко і керівництво фракції НУ-НС не хочуть формувати з ними коаліцію. Додає, що залишається можливість створення коаліції з "Регіонами" та Литвином.

Нардеп з групи "Народна самооборона" Олесь Доній припускає, що президент отримає-таки право розпуску Верховної Ради. Однак дочасних виборів не призначить. Глава держави використає це як один із ультиматумів під час створення коаліції з БЮТ та Блоком Литвина.

Зараз ви читаєте новину «Коаліційні переговори нагадують Яценюкові анекдот про кумів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі