вівторок, 06 листопада 2012 05:45

Кілька тисяч людей прийшли під ЦВК

Під пам'ятником Лесі Українці поряд із Центральною виборчою комісією 10 хлопців та дівчат барабанять по залізних відрах дерев'яними паличками. На відрах наклейки "Час дати відсіч". Позаду них літній чоловік у чорній куртці та сірій шапці калатає у мідний дзвоник. Довкола люди свистять у дудки і кричать "Банду геть!".

Під будівлею ЦВК у понеділок о 10.00 зібралися кілька тисяч людей. Об'єднана опозиція "Батьківщина", Всеукраїнське об'єднання "Свобода" та УДАР проводять мітинг проти фальсифікацій під час виборів. Прапори із символікою партій майорять на вітрі.

— "Ні" — нечесним виборам! — гукає 60-річна Тетяна Петрівна з міста Буча під Києвом. Вона тримає прапор "Батьківщини".

— У нас кандидат від опозиції програв, переміг "регіонал" Сергій Кобуца, — розповідає. — А я вам скажу, як то було: живим не дали голосувати, а мертвих із могил підняли. Моєму внуку Павлусю 25 год. Він юрист. Запрошення на вибори не прийшло, а ті, хто давно вмер, були у списках. Я знаю, в мене кума в комісії. Але ми їм того не попустим, ой не попустим. Нас із Бучі людей 20 приїхали. Усього 5 гривень маршрутка. То ми каждий день будем приїжджати.

Її штурхає під лікоть бучанка Марія Іванів, 70 років.

— Оно глянь, мєнти йдуть, — вказує у бік подвір'я ЦВК. Із-за рогу будівлі колоною по дві людини прямують 30 міліціонерів у бронежилетах, з кийками за поясом та масками.

— Клоуни, настоящі клоуни. Протів України пруть! — кричить Марія Іванів і показує їм кулака.

Біля пам'ятника киянин 70-річний Дмитро Клинь тримає плакат із написом чорним та синім фломастером: "Боже, пошли кару небесну чиновникам за образу громадян України, владі — за знущання над Тимошенко та Луценком". Він у дірявих рукавицях.

— Сумніваюся, шо ми шось тут відвоюєм. Дивіться, скільки міліції. Але Бог усе бачить. А може, він поможе? Треба вірить. Я за Левченка ("свободівець" Юрій Левченко та провладний самовисуванець Віктор Пилипишин балотуються по окургу №223 у Києві. — "ГПУ") голосував. І шо? Ше не порахували голоси на тій дільниці. І не порахують.

Біля овочевої ятки припаркований міліцейський "бобик". Неподалік стоять 30 бійців Міністерства внутрішніх справ. До машини прикріплені чорні динаміки.

— Згідно з рішенням Київського окружного адміністративного суду, щодо проведення вашого мирного зібрання в даний період оголошена заборона, — лунає із динаміків. — Це судове рішення підлягає негайному виконанню. Просимо вас дотримуватися законодавства України, виконати рішення суду та розійтися. Попереджаємо, що в разі невиконання судового рішення міліція буде змушена застосовувати заходи впливу, передбачені законом, та спеціальні засоби. Особи, які чинитимуть опір законним вимогам працівників міліції, будуть затримані та притягнуті до відповідальності, встановленої законом.

Запис прокручують що 2 хв.

— Аякже, дуже вас боїмося, вже розходимося, — говорить правоохоронцям 50-річний Петро Петрович із Івано-Франківської області. — Ви чого тут стоїте, чого зиркаєте? У вас уже морди в шльоми не влазять. Одне слово — мусори. Нє шоб людей піддержати. Вони з кийками прийшли.

Міліціонери мовчки дивляться на нього.

— В каждого своя думка. Чого ви? — не витримує молодий правоохоронець. На нього суворо зиркає чорнявий міліціонер років 45. Той замовкає.

На підвищенні під пам'ятником Лесі Українці стоять Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок, В'ячеслав Кириленко, Анатолій Гриценко та Юрій Одарченко.

— Центральна виборча комісія повинна ухвалити законне рішення і віддати перемогу по всіх округах, де перемогла опозиція, опозиційним кандидатам, — говорить лідер "Батьківщини" 38-річний Арсеній Яценюк. — А тим, хто здійснював фальсифікації, вимагаємо кримінальної відповідальності. Наші вимоги спрямовані до Януковича, який кудись пропав останній тиждень. Він несе персональну відповідальність за всі фальшування.

Після Яценюка виступають лідер "Свободи" Олег Тягнибок та нардеп-"нунсівець" В'ячеслав Кириленко. Під час промови останнього за спинами лідерів Об'єднаної опозиції з'являється 41-річний Віталій Кличко.

— Віталя, давай, давай, покажи їм! — кричить молодий чоловік із прапором УДАРу.

— Ми вимагаємо від президента виконання законів та Конституції під час виборів, — говорить Кличко. — Якщо цього не буде, то для чого такий гарант? Якщо він нічого не зробить, ми також будемо пропонувати, щоб наступні дострокові парламентські вибори проводили разом із виборами президента.

Кличко говорить 10 хв., стиснувши кулаки, жовна на вилицях сіпаються.

— Януковича посадити! Пшонку — у відставку! — скандують мітингувальники й аплодують близько хвилини.

Мікрофон бере Ірина Луценко, дружина ув'язненого екс-міністра внутрішніх справ:

— Коли мій чоловік був головою МВС, міліція завжди була з народом. А тепер він закритий у тюрмі. Луценко хворий і стомлений, але він не зігнувся. Влада хотіла зламати йому хребта. "Гнися, мовчи і ший брезентові рукавиці", — казали йому. Та він не піддався. Ми викупили ці рукавиці, які шиють у колонії, й поставили на них штампи.

Ірина Луценко показує білі рукавиці із зображенням кулака та написом "Україна в твоїх руках. Юрій Луценко".

— Юра, держися, — каже літній чоловік і втирає хустинкою сльозу.

Об 11.00 Яценюк, Тягнибок та Кличко йдуть радитися до сусідньої будівлі.

Оксана та Іван Клименки тримають прапори "Свободи". Поряд п'ють чай із пластикових стаканчиків їхні сини: 5-річний Петро та 4-річний Михайло.

— Мам, дай прапор. Ну дай, — просить Петро.

Вона дає йому стяг. Підтримує другою рукою.

— Ми зі Львова приїхали. Дорогі квитки, правда. Але ж скільки можна так жити? У нас-то фальсифікацій не було. Хай би спробували, — сміється. — А дивимся, що в Києві робиться. Жах. То ми з чоловіком взяли дітей та й сюди. Хтось скаже, нашо дітей тягти. Знаєте, їм тут жити. Хай стоять, хай мітингують.

Об 11.30 слово бере Арсеній Яценюк.

— Щойно ми порадилися з лідерами "Свободи" та УДАРу. Зараз направляємося до голови ЦВК Володимира Шаповала. Ми вимагаємо по всіх округах, де опозиція перемогла і де така перемога підтверджена протоколами ДВК, оголосити кандидатів від опозиції переможцями. У округах, де знищені бюлетені та протоколи, вимагаємо повторних виборів. Крім того — кримінальних справ проти всіх фальсифікаторів виборів.

Яценюк, Тягнибок та Кличко підходять до огорожі ЦВК. Там чергують 40 "беркутівців". За ялинками сховалися ще півсотні. Лідерів опозиції пропускають досередини. Документів не перевіряють.

За 10 хв. до будівлі повільно наближається "регіонал" Владислав Лук'янов у сірому костюмі. Тримає кілька аркушів. Заходить до будівлі.

— Глянь, — каже активістка "Свободи" Ганна, 25 років, до подруги. — Це ж ті самі "кореспонденти спортивної зовнішності", які й у 223-му окрузі чергували, в Ірпені. І сьогодні їм робота є.

У ворота ЦВК проходять 10 чоловіків. Міліціонери непомітно кивають їм і швидко пропускають досередини. В руках одного із відвідувачів — рація. Вони заходять до приміщення.

О 12.30 Яценюк, Тягнибок та Кличко відчиняють двері Центрвиборчкому. Зупиняються на сходах перед журналістами. Яценюк посередині. Він бере слово:

— Ми, опозиційні партії "Батьківщина", "Свобода" і УДАР, підписали звернення до ЦВК, щоб вона переглянула результати по 13 спірних округах. Там, за протоколами з мокрими печатками, кандидати від опозиції перемогли. Ми вимагаємо, щоб Центрвиборчком перерахував голоси та встановив результати голосування. На тих округах, де це неможливо, вимагаємо перевиборів. Засідання ЦВК відбудеться ввечері. Не розходьтеся, о 18.00 знову буде мітинг і обговоримо наслідки нашого звернення.

Зараз ви читаєте новину «Кілька тисяч людей прийшли під ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі