пʼятниця, 01 березня 2019 07:25

Керівника Генштабу часів Януковича підозрюють у державній зраді

Автор: WWW.PRAVDA.COM.UA
  Колишнього керівника Генштабу Збройних сил України Володимира Заману суд арештував на 30 діб 25 лютого. Підозрюють у державній зраді
Колишнього керівника Генштабу Збройних сил України Володимира Заману суд арештував на 30 діб 25 лютого. Підозрюють у державній зраді

— Ну посиджу я. Буду зліший. Я покою не дам. Ви­йду — покусаю, — говорить прокурорам колишній начальник Генштабу 59-річний Володимир Замана у Печерському районному суді міста Києва 25 лютого. Суд арештовує його на 30 діб без можливості внесення застави.

Напередодні Заману затримали у його квартирі в Києві. Операцію проводили військові прокурори спільно зі Службою безпеки України. Підозрюють у державній зраді. Замана керував Генштабом ЗСУ у 2012–2014 роках. За версією слідства, у змові з тодішнім президентом Віктором Януковичем незаконно скоротив і розформував боєздатні військові частини та підрозділи. Зокрема — понад 14 тис. військових, працівників військкоматів, розформував 70 військових частин і з'єднань, у тому числі зенітні ракетні бригади і дивізіони, 19 авіаційних частин. Загалом військо планували скоротити більш як удвічі.

Також Замана підпорядкував керівнику Військово-морських сил, підозрюваному в дезертирстві адміралу Юрієві Ільїну, який переховується в окупованому Росією Криму — всі частини тактичної групи "Крим". Це паралізувало опір військових у час російської агресії.

— Розформування частин і підрозділів позбавило протиповітряної оборони всю державу, — говорить на брифінгу головний військовий прокурор Анатолій Матіос, 50 років.

— Справа Замани — це політичний піар. Перед виборами влада хоче показати суспільству, що бореться з тими, хто знищував армію. Мовляв, пішли процеси "очищення" і притягнення до відповідальності, — каже військовий експерт 47-річний Дмитро Снєгирьов.

— Заману не посадять. Згадаймо резонансну справу з генералом Віктором Назаровим (колишній начальник оперативного штабу АТО, підозрюється у службовому недбальстві, коли бойовики збили літак Іл-76 над Луганськом. Тоді загинули 49 українських військових. — ГПУ). Вийшов під заставу. Це показник того, чи влада готова садити. Або справа про розкрадання паливно-мастильних матеріалів в армії під час війни. Попри гучні заяви Порошенка, що він буде "рубати руки", все завершилося нічим.

Замана не міг одноосібно приймати рішення. Керівників у силові структури призначає президент, він несе відповідальність. В даному випадку — це Віктор Янукович. Або міністри оборони. А Замана — цап-відбувайло, на прикладі якого хочуть показати невідворотність покарання.

Зараз ви читаєте новину «Керівника Генштабу часів Януковича підозрюють у державній зраді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі