понеділок, 18 серпня 2008 18:33

"Керівництво БЮТу не має відсиджуватися в окопі"

  Павло Мовчан: ”Україна вчинила безглуздя, коли відмовилася від стратегічних видів озброєння”
Павло Мовчан: ”Україна вчинила безглуздя, коли відмовилася від стратегічних видів озброєння”

Наприкінці минулого тижня фракція БЮТ оголосила свою позицію щодо війни у Грузії. Перед тим Секретаріат президента звинуватив Юлію Тимошенко у відмовчуванні. Мовляв, вона уникає цієї теми, аби не дратувати Москву.

"Парламент України повинен зробити все можливе, щоб наша держава не була втягнута в конфлікт на боці жодної зі сторін, — йдеться в заяві Блоку. — Вважаємо неприпустимим та безвідповідальним виголошення безграмотних заяв окремими чиновниками Секретаріату президента, які намагаються робити піар на крові загиблих людей".


"ГПУ" запитала в народного депутата від БЮТу 69-річного Павла Мовчана, на чиєму боці він у грузино-російській війні.

— Смішно, коли величезна Росія поглинає маленьку Грузію й хоче нав"язати їй свої порядки, — відповідає нардеп.

Чому тоді ваша фракція в цьому питанні дотримується нейтралітету?

— Нейтралітет — це дурня! Не може бути нейтралітету, коли в сусіда горить хата. Це все одно, що ховати голову в пісок. Керівництво БЮТу не має відсиджуватися в окопі. Я не був на засіданні фракції, коли приймали таку позицію. Але мене це тривожить.

Львівські політологи говорять, що на Західній Україні в Тимошенко через це почав падати рейтинг. Мовляв, люди думають, що таким чином вона підіграє Росії.

"Бютівець" кілька секунд мовчить. Потім каже:

— Настає час "ікс", коли в нинішній позиції прочитується завтрашній день. Якщо це справжня позиція прем"єрки, то електорат їй цього не пробачить. Але я не можу сказати, яка справжня позиція Тимошенко, бо не бачив її заяв. Цією темою в нас займається виключно президент. Однак, вважаю, що зволікати не можна, коли йдеться про безпеку та цілісність держави.


Віктор Ющенко каже, що загрозу територіальної цілісності Грузії мають розглядати, як можливу загрозу цілісності України. Як ви оцінюєте таку заяву президента?

— Ця формула дає прогноз. Ніби слідом за перерозподілом, який відбувся на Кавказі, такі процеси можуть продовжуватися. В Україні й на її кордонах є зони напруження: Крим та Придністров"я. Віктор Андрійович мав на увазі саме це.

Сполучені Штати Америки заклали надто небезпечні процеси: визнання незалежності Косова порушило міжнародні принципи суверенності (США визнали незалежність косовської автономії всупереч волі Сербії 18 лютого 2008 року. — "ГПУ"). Це призвело до того, що маємо сьогодні на Кавказі.

Як уберегти Україну від цих небезпек?

— Коли Україна віддавала ядерну зброю та всі стратегічні види озброєнь, нам обіцяв безпеку з одного боку президент Росії — Борис Єльцин, а з другого — президент США Білл Клінтон. Отже, сьогодні треба апелювати саме до цих країн. Інакше виходить, що Україна вчинила безглуздя, коли відмовилася від стратегічних видів озброєння.

Як нам переконати Росію підписати угоду про порядок пересування Чорноморського флоту нашою територією?

— У жоден спосіб цього зробити не можна! Треба домовлятися, — наголошує Мовчан. — Бо грати м"язами — безглуздя. Якщо раптом так станеться, що Росія все-таки розпочне воєнні дії проти України, то це повний "песець". Було створено прецедент, коли міжнародним правом знехтували. Це спровокували США. Не варто було давати незалежність Косову.

Зараз ви читаєте новину «"Керівництво БЮТу не має відсиджуватися в окопі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі