четвер, 25 листопада 2010 01:45

Ізраїльський президент привітався з Януковичем українською

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  24 листопада. Подвір’я Адміністрації президента. Прибиральниці готуються до приїзду ізраїльського президента Шимона Переса
24 листопада. Подвір’я Адміністрації президента. Прибиральниці готуються до приїзду ізраїльського президента Шимона Переса

В адміністрації глави української держави чекають на візит президента Ізраїлю 87-річного Шимона Переса. Працівники розстеляють червоні доріжки. Але в середу зранку йде дощ, тому вони набрякають.

— Зовіть дівчат, нехай воду збирають, — каже працівник адміністрації.

Жінки зі швабрами майже годину зганяють воду з доріжок на тротуар. Кінці покриття задирає вітер, тож вирішують їх закріпити. Шурупи вкручують у щілини між гранітними плитами.

Приїжджає ізраїльська делегація. На їхніх парасольках емблема 5-зіркового готелю "Інтерконтиненталь". Військовий оркестр, який мав зіграти гімни України й Ізраїлю, ховається від дощу в одному з під'їздів адміністрації.

Шимон Перес заїжджає чорним "мерседесом". Виходить без пальта й парасолі. Робить кілька кроків назустріч президентові 60-річному Віктору Януковичу, який щойно вийшов із будівлі.

— Добрий день, — вітається українською Перес.

— Погода немножко, как говорят, испортилась, — російською відповідає Янукович.

Протягом 10 с позують фотографам і заходять усередину. Запланована зустріч віч-на-віч. Журналісти чекають на другому поверсі в залі державних заходів. За годину президенти виходять до преси. Український президент пропускає ізраїльського колегу вперед та жестом просить сідати за стіл.

Підписують спільну заяву, а міністри закордонних справ — угоду про захист інвестицій. Їм приносять келихи із шампанським. Янукович та Перес роблять по два ковтки.

— Хочу підкреслити важливу роль укладеної в липні цього року в Єрусалимі угоди про скасування візового режиму, — каже Янукович журналістам. — Розраховуємо, що безвізовий режим почне працювати на початку наступного року.

Перес розповідає, що Україна та Ізраїль складуть план 10-річної співпраці в науці, дослідженні космосу, модернізації сільського господарства. Запрошує Януковича відвідати його країну.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїльський президент привітався з Януковичем українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі