пʼятниця, 14 липня 2017 07:40

Із трьох народних депутатів зняли недоторканність
2

13 липня під Верховною Радою у Києві мітингувальники кинули на проїжджу частину димові шашки. На акцію протесту зібралися три сотні людей. Вимагають скасувати депутатську недоторканність, прийняти зміни до виборчого законодавства та провести дострокові парламентські вибори
Фото: www.facebook.com/Oleksiy Matsuka
Лідер Радикальної партії Олег Ляшко (ліворуч) та його однопартієць Андрій Лозовий під час засідання парламенту 11 липня. Верховна Рада не зняла депутатську недоторканність із Лозового. Його підозрюють в ухиленні від сплати податків на суму 1,7 мільйона гривень

— Шановні народні депутати, з нашої країни люди виїжджають не лише тому, що мала зарплата й немає роботи. Вони їдуть, бо втрачають віру у фундаментальні цінності нашої держави: закон — для всіх і справедливість — для кожного, — говорить генеральний прокурор 52-річний Юрій Луценко на вечірньому засіданні Верховної Ради у вівторок, 11 липня.

Прийшов у сесійну залу разом із керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким, 32 роки.

Парламент розглядає подання Генпрокуратури про скасування недоторканності з п'яти депутатів — Євгена Дейдея і Максима Полякова з "Народного фронту", Олеся Довгого з групи "Воля народу", Андрія Лозового з Радикальної партії та виключеного з фракції "Блок Петра Порошенка" Борислава Розенблата. Усі не вважають себе винними й не погоджуються з доказами правоохоронців.

Дейдея звинувачують у незаконному збагаченні. Він нібито приховав покупку двох авто і квартири. Довгого — у зловживанні владою на посаді секретаря Київської міської ради. 2007 року майже 100 га землі заповідника "Жуків острів" вивели із власності громади. Лозового підозрюють в ухилення від сплати податків на суму 1,7 млн грн. Полякова й Розенблата — в отриманні хабарів $7,5 тис. і $280 тис. за сприяння у видобутку бурштину. Подання розглядають понад 4,5 год.

Депутати голосують за зняття недоторканності з Довгого, Полякова й Розенблата. Для затримання й арешту двох останніх не вистачає голосів.

Як і на притягнення до кримінальної відповідальності Дейдея та Лозового.

— Якщо парламент не прийняв рішення цього разу, то з вересня розглядатиме це питання знову, — каже Юрій Луценко.

— Системної боротьби з корупцією немає, показало голосування у Верховній Раді, — говорить політолог 61-річний Олександр Кочетков.

— Президент Петро Порошенко хоче виглядати перед виборами реформатором. З іншого боку, йому потрібно показати себе борцем із корупцією — перед новою адміністрацією Сполучених Штатів. Депутати це чудово розуміють. Вони не хочуть бути жертовними вівцями. Під тиском Адміністрації президента і Генпрокуратури з Полякова й Розенблата недоторканність зняли. Але ­арештувати нікого не дозволили, бо не хочуть створювати прецеденту. Це свого роду парламентський бунт.

Уся наша вища політика базується на "договорняках". Зверху — між олігархами, нижче — між депутатами й керівниками фракцій, Адміністрацією президента і Кабінетом міністрів. Цю систему може переламати лише президент. Для цього сам має звільнитися від кругової поруки найближчого оточення, віддати його під розслідування. Але Порошенко психологічно не здатний на таке.

— Депутати не хочуть шкодити своїм міжфракційним, товариським відносинам. Тому приймають дипломатичні рішення, — каже журналіст Юрій Бутусов, 41 рік.

— Ситуацію повинні змінювати виборці. Розуміти, за кого голосують. З іншого боку, п'ять років повноважень народних депутатів — це забагато. Термін їх перебування на посаді потрібно скорочувати до двох-трьох років. Політична еліта має швидше оновлюватися природним шляхом. Вибори треба проводити частіше. Тоді система буде динамічніша і гнучкіша, а значить — і більш ефективна.

На черзі ще четверо

Спеціалізована антикорупційна прокуратура внесла на погодження генпрокурора подання про зняття недоторканності з члена фракції "Народний фронт" 38-річного Дениса Дзензерського. Його підозрюють у внесенні недостовірних даних у декларацію. Нібито не показав фінансові зобов'язання на суму майже 2 млрд грн.

Уродженець Дніпра Денис Дзензерський потрапив у парламент за партійним списком. У Верховній Раді попереднього скликання представляв ВО "Батьківщина". До цього займав одну з керівних посад у компанії "Веста", що виробляє акумуляторні батареї. Майстер карате.

Раніше правоохоронці повідомили про подання на зняття недоторканності з трьох представників "Опозиційного блоку" — Михайла Добкіна, Олександра Вілкула і Євгена Бакуліна.

Зараз ви читаєте новину «Із трьох народних депутатів зняли недоторканність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі