четвер, 29 січня 2009 19:29

Із митниці Хорошковський потрапив до СБУ

  Валерій Хорошковський запевняє, що Юлія Тимошенко хотіла купити собі канал ”Інтер”
Валерій Хорошковський запевняє, що Юлія Тимошенко хотіла купити собі канал ”Інтер”

У середу президент Віктор Ющенко призначив 40-річного Валерія Хорошковського першим заступником голови Служби безпеки України. А Кабінет Міністрів перед тим відправив його у відставку з посади голови Державної митної служби.

Хорошковський є співвласником каналу "Інтер". Напередодні звільнення він дав інтерв"ю. Розповів про спроби прем"єр-міністра Юлії Тимошенко придбати в нього телеканал.

— У Юлії Володимирівни було бажання купити канал особисто для себе. Але не на прізвище "Тимошенко", а так, щоб контролювати "Інтер", — каже він. — Під час перемовин вона навіть давала мені рекомендації, кого з журналістів звільнити.

Юлія Тимошенко запевняє, що в редакційну політику каналу не втручалася. Хоча визнає, що переговори щодо продажу "Інтера" вела. Але купити хотіла не собі, а іноземному інвестору.

Закон "Про боротьбу з корупцією" забороняє державним службовцям "сприяти, використовуючи своє службове становище, фізичним і юридичним особам у здійсненні ними підприємницької діяльності". Тобто вести переговори про продаж телеканалу якимсь бізнесменам прем"єру заборонено.

На посаді голови Держмитниці Хорошковський удвічі перевиконав план надходжень до бюджету. Влітку Тимошенко називала його роботу "колосальною" і навіть вручила грамоту. Нині вона вважає, що Хорошковський змовився з мільярдером Дмитром Фірташем, співвласником компанії "РосУкрЕнерго", яка у 2006–2008 рр. була посередником із постачання газу в Україну.

Прем"єр вибила цю компанію з газового ринку. Домовилася викупити в російського "Газпрому" право на придбання 11 млрд куб. м газу, що належать "РосУкрЕнерго". Ціна має бути $153,9 за тис. куб. м. Але Фірташ продавати газ так дешево не хоче і збирається захищатися в європейських судах.

Минулого тижня Валерій Хорошковський відмовився розмитнювати ці 11 млрд куб. м газу. Пояснив, що, за документами, він іще не куплений. А без розмитнення Україна цей газ використовувати не може.

Головою державної митної служби Кабмін призначив Анатолія Макаренка, який досі очолював Київську регіональну митницю.

Зараз ви читаєте новину «Із митниці Хорошковський потрапив до СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі