четвер, 01 листопада 2007 17:50

Інтернет-сайт Ющенка не працював три дні

Інтернет-сайт Ющенка не працював три дні

Цього тижня комп"ютерні хулігани — хакери — вивели з Ладу офіційний інтернет-сайт президента України. Він не працював протягом трьох днів.

Почалося все минулої неділі. Найбільшу кількість атак на сайт глави держави зареєстровано з комп"ютерів Росії, Казахстану, України, США, Ізраїлю та Великої Британії. За три дні зафіксували близько 18 тис. спроб із блокування роботи інтернет-представництва Віктора Ющенка.

Схожі акції не новина. Якось хакери атакували сайти пентагона та міністерства внутрішньої безпеки США, уряду Естонії. У прес-службі Секретаріату президента кажуть, що з інтернет-сторінкою Ющенка це вперше.

Зазвичай такі напади замовляють. День "роботи" може коштувати до кількох тисяч доларів.

Хоча Євразійський союз молоді заявляв про наміри атакувати інтернет-сайт президента України, організатори поки що невідомі.

34-річний експерт із захисту комп"ютерних мереж Андрій Кабула розповідає "ГПУ", як влаштовують такі акції. Для цього терористи залучають велику кількість комп"ютерів із різних країн. На потрібний замовникові сайт надсилають мільйони фіктивних запитів. Це блокує роботу системи.

Вони надсилають мільйони фіктивних запитів

— Ніхто не може зайти на сайт, тому що він завалений фіктивними запитами розподіленої атаки, — пояснює Кабула.

Від таких нападів існують спеціальні методи захисту. Є програми, що їх виявляють: вони негайно розривають зв"язок із комп"ютерами, які надсилають фіктивні запити.

— Це все антисоціально та злочинно. Ці люди діють поза законом. Мають свої розцінки. Вони працюють на свій страх і ризик. Кожен із них може опинитися за ґратами, — каже Кабула.

Він вважає, що хакерів треба карати.

— Їх слід прирівняти до терористів, які підривають поїзди та будинки, — додає експерт. — Це теж бомба, хоча й не фізична — інформаційна.

Андрій Кабула розповідає, що в Україні за такі дії передбачено кримінальну відповідальність. Проте виявити та притягти до неї хакерів складно.

— Теоретично можна атакувати навіть із Антарктиди, — веде далі він. — Тому національне законодавство — це добре. Та повинні ще й бути міжнародні домовленості. Якщо злочинець фізично перебуває в Новій Зеландії, а здійснив інтернет-злочин в Україні, то слід передбачити можливість його видачі нам, притягнення до суду та відбування покарання в нашій країні.

Зараз ви читаєте новину «Інтернет-сайт Ющенка не працював три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі