четвер, 30 листопада 2006 19:03

Хроніка революції

01 грудня

Верховна Рада відправляє уряд у відставку. За це проголосували 229 народних депутатів. Прем"єр-міністр Віктор Янукович не визнає рішення Верховної Ради, вважаючи його неконституційним.

У Києві проходить другий раунд переговорів за участю міжнародних посередників. Учасники домовляються про те, що парламент має ухвалити пакетом зміни до закону "Про вибори президента України", які б обмежили фальсифікації, а також зміни до Конституції України щодо розширення повноважень Верховної Ради. Опозиція зобов"язується негайно розблокувати центральні органи державної влади.



02 грудня

Президент Леонід Кучма зустрічається зі своїм російським колегою Володимиром Путіним у московському аеропорту "Внуково-2", де заявляє про необхідність проведення нових виборів. Путін погоджується з такою думкою, вважаючи, що "переголосування нічого не дасть". Намагання Кучми призначити нові вибори Віктор Ющенко називає злочином і погрожує припинити переговорний процес. Про Україну Путін каже: "Це повністю російськомовна країна, причому і на заході, і на сході".

Член ЦВК Руслан Князевич повідомляє, що після закриття виборчих дільниць у скриньки було вкинуто понад мільйон бюлетенів

У Верховному суді виступають свідки, які розповідають про різні способи фальсифікації результатів голосування 21 листопада. Біля приміщення суду збираються прихильники обох кандидатів.



03 грудня

Верховний суд України скасовує постанову Центральної виборчої комісії про результати другого туру президентських виборів 21 листопада та зобов"язує ЦВК призначити повторне голосування. Люди на Майдані вітають рішення суду.

Рада Європи також вітає рішення Верховного суду про призначення повторного голосування. Європарламент закликає Леоніда Кучму забезпечити виконання рішення суду. Опозиція вимагає негайної відставки уряду Януковича та ротації членів ЦВК. Міністерство закордонних справ Російської Федерації вважає вимоги Європарламенту втручанням у внутрішні справи України.

Юрій Луценко та Микола Томенко закликають негайно створити тимчасовий уряд на чолі з лідером соціалістів Олександром Морозом.

Зараз ви читаєте новину «Хроніка революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі