пʼятниця, 08 квітня 2011 02:00

"Хочу звернутися до кожного українця із закликом — досить жалітися"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  7 квітня. У сесійній залі Верховної Ради президент Віктор Янукович виступає зі щорічним посланням
7 квітня. У сесійній залі Верховної Ради президент Віктор Янукович виступає зі щорічним посланням

"Регіонал" 60-річний Ярослав Сухий заходить вранці у кулуари Верховної Ради. Емоційно жестикулює руками:

— Уявляєте, "Батьківщина" збиралися зірвати виступ президента. То ми сказали, що дамо відповідь — фізичну.

— Ми цивілізовані люди, — відказує лідер "бютівців" Іван Кириленко, 54 роки. — Так що екзотики не буде.

Депутати заходять до зали. Перед Верховною Радою вперше має виступити з посланням глава держави Віктор Янукович. Торік подібний виступ він проігнорував. "Через економію часу та зусиль", пояснила його заступник Ганна Герман.

Реєструються 398 нардепів. Половина фракції БЮТу відсутня. Працівники апарату Верховної Ради розкладають їм на столи президентську доповідь на 416 сторінках "Модернізація України — наш стратегічний вибір". Третина її — таблиці.

У ложі уряду збираються міністри. Немає лише віце-прем'єра Сергія Тігіпка.

— Йому зробили операцію на коліні, — каже один з помічників нардепів.

Під оплески 60-річний Віктор Янукович встає з президентського крісла, вклоняється депутатам. Виходить до трибуни й виступає 40 хв.

— Чи можу я бути задоволений першими підсумками? Зразу скажу, що ні. Із задумів ми спромоглися реалізувати щонайбільше третину. Причини низької ефективності полягають перш за все у тому, що 2010 рік засвідчив, не усюди влада та суспільство були готові до запропонованих змін. З цієї трибуни я хочу звернутися до кожного українця із закликом — досить жалітися і принижуватися. Україна сильна і гідна держава.

Обіцяє подолати корупцію, реформувати освіту, а також винести новий проект Конституції на всеукраїнський референдум. На середині виступу Януковича заходить "нунсівець" Давид Жванія. Зазвичай він на засідання не приходить. Зігнувшись йде до свого місця навпроти трибуни.

Спікер Володимир Литвин оголошує перерву. "Регіонали" зриваються з місць і прямують до дверей, з яких має вийти глава держави та урядовці.

— Пішли перстень цілувати, — посміхається "бютівець" Андрій Шкіль, 47 років.

— Руки цілувати міністрам, — додає позафракційний Тарас Чорновіл, 46 років. — До президента не дійдуть. Хіба що охоронців поцілують.

У кулуарах депутати обговорюють виступ Януковича.

— Конкретика була відсутня, — розводить руки лідер блоку НУ-НС 50-річний Микола Мартиненко. — Сказано багато компліментів на адресу майбутніх реформ, але їх ми так і не бачимо.

— Я напишу листа президентові, — каже депутат із фракції Литвина Валерій Баранов, 53 роки. — Хочу викласти ситуацію, яка відбувається на місцях.

Лідер "Батьківщини" 50-річна Юлія Тимошенко порівняла послання президента з виступами генсека Леоніда Брежнєва. Про це пише на своїй інтернет-сторінці:

"Дивлюся послання Леоніда Ілліча... Януковича. З'їзд КПРС 30-річної давності. Обіцяв якусь стратегію, але вийшла, як завжди, йолка..."

У виступі глави держави прозвучало фактичне визнання, що з реалізацією курсу реформ не все гаразд, коментує політолог 52-річний Володимир Фесенко:

— Президента не задовольняє повільний вихід з економічної ями, в якій ми перебуваємо. Ставиться задача активізувати цей процес. Особливо була виділена пенсійна реформа, освітня. Вочевидь, головною фішкою наступного президентського року буде земельна реформа. Відчувається, президент розуміє, для того, щоб реформи рухалися, треба активізувати боротьбу з корупцією. Але питання як? Зараз треба боротися з корупцією в своїх рядах.

Послання президента не містить відповіді на вкрай важливі питання, вважає політолог Михайло Погребинський, 64 роки:

— Президент нічого не сказав про колосальні проблеми інтеграції українського суспільства в політично єдину націю. Не озвучив свою позицію щодо проблеми корупції. Аналогічно в питанні стосунків із Росією, НАТО та США. Тобто там, де треба визначитися, є бажання відійти від прийняття рішення.

Зараз ви читаєте новину «"Хочу звернутися до кожного українця із закликом — досить жалітися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі