вівторок, 03 грудня 2019 06:30

"Хочу, щоб США зрозуміли — Україна не корумпована"

— Вибори на Донбасі відбудуться за українським законодавством. Бо якщо є збройні угруповання, жодна партія туди не піде. Це найскладніше питання на переговорах. Я не згоден із тим, як його вирішили в Мінську — вибори, а потім контроль над кордоном. Не згоден із послідовністю дій, — говорить президент України 41-річний Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькому виданню "Шпіґель", французькому "Монд", американському "Тайм" і польській "Газеті виборчій" 2 грудня.

9 грудня Зеленський проведе переговори в Парижі з лідерами Німеччини, Франції та РФ.

"Ми — у себе вдома. Це частина нашої землі, яку забрали, — каже Зеленський. — Є багато гарячих голів, які говорять: "Давай відвоюємо ці території". Але якою ціною? Я цього не робитиму.

В окупованих районах Донбасу є люди, які за Україну. Ті хто за Росію, можуть поїхати. А є ті, хто "загубився", збився зі шляху. Я не маю морального права говорити "тьху". Треба повернути цих людей, боротися за них.

У справі з Кримом можуть допомогти Сполучені Штати Америки. Міг би бути формат переговорів: Україна, РФ, США. Це наша територія, я хочу, щоб вона повернулася.

Україна отримувала до 3 мільярдів доларів на рік за транзит російського газу через Україну. Ведемо тристоронні переговори — Україна, Росія, ЄС. "Північний потік-2" (газопровід із Росії в Німеччину в обхід України. — ГПУ) послабив наші позиції. Європейські партнери стверджують, що це не політичний, а економічний проект. Погоджуся з цим, якщо нам вдасться укласти новий договір про транзит на термін до 10 років, якщо європейці нам допоможуть, а Росія не опиратиметься. Можливо, що транзит газу також розглядатиметься у "нормандському форматі".

Хочу, щоб США допомагали, і зрозуміли: ми — суб'єкт. Щоб не домовлялися з іншими за нашими спинами. Коли вони кажуть, що Україна корумпована — це жорсткий сигнал. Та тепер це інша країна. Звичайно, органи влади довго були корумповані, але ми їх очищуємо.

Зараз ви читаєте новину «"Хочу, щоб США зрозуміли — Україна не корумпована"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі