Ексклюзиви
пʼятниця, 18 березня 2011 05:30

Гречку по 3,4 гривні виставили до приїзду Януковича

Автор: фото: Олена МАРЧЕНКО
  У невеликому кіоску на окраїні райцентру Монастирище Черкаської області на пакеті з гречкою висить цінник 3,40. Продавець говорить, що гречки в них немає. Низьку ціну хазяїн сказав повісити для показухи
У невеликому кіоску на окраїні райцентру Монастирище Черкаської області на пакеті з гречкою висить цінник 3,40. Продавець говорить, що гречки в них немає. Низьку ціну хазяїн сказав повісити для показухи

У Монастирищенському районі Черкащини готуються до приїзду Віктора Януковича. Під час телемосту президента запросив у гості фермер із села Шарнопіль Григорій Паламарчук. Главу держави чекають із 25 березня по 10 квітня. Перед візитом  прибирають села, якими, ймовірно, проїде президент: Долинку, Івахни, Цибулів та Шарнопіль.

З автобану навпроти райцентру Жашків звертаємо ліворуч. У лісопосадці біля дороги працює бригада в яскраво-рожевих жилетах. Ріжуть гілки, загрібають торішнє листя. Під селом Литвинівка Жашківського району жінки вирізають бур'яни.

— А сказився би той фермер! Пригласив на нашу голову Януковича. Тут таке через нього робиться, — кажуть. — Усе чистять, драють, миють. Кожен день "волги" з Черкас снують туди-сюди. А ми получаємо від начальства. Посидіти не можна, бо хтось буде їхати й може побачити, шо нічого не робимо. Тут і школі сказали виходити на прибирання, і дитсадку, і лікарні. Чуть не зубними щітками все вичищаємо.

На околиці Івахнів Монастирищенського району зносять старий паркан кладовища, встановлюють нову невелику бетонну огорожу.

Поблизу Цибулівського цукрозаводу розчищають кущі та вирубують дерева в ліску. Із сокирами ходять навіть жінки. Біля них накладені купи гілля.

— Не палити! Ні в якому случаї гілляки не палити, — кричить до них старший. — Бо завтра приїдуть із області й будуть сваритися, шо нічого не робимо. Хай дивляться, шо ми гілляк наскладали. Потом спалимо.

Цибулів — селище міського типу. Тут працюють цукровий і консервний заводи. Є залізнична станція.

— Готуємо село до весни, — каже селищний голова Цибулева Володимир Кучеренко, 56 років. — Паска, знаєте, скоро, а там Перше травня, Дев'яте.

На зупинці люди із сусідніх сіл чекають автобуса.

— Наші з Острожан предлагали написати Януковичу пісьмо, — розповідає невисока жінка в короткій шубі. — У гості він може й не приїде ні до кого — але щоб просто проїхав не через Литвинівку, а трохи дальшим шляхом — через наші Острожани. А то тут порядки навели, прибрали, дороги латають. А в нас там нетрі.

Із Цибулева до Шарнополя — 7 км. Дорога вимощена камінням. Машину трясе. Водій змушений їхати узбіччям через багнюку. У самому селі — гладенький асфальт. При в'їзді стоїть нова дерев'яна зупинка. Навпроти сільради встановлюють бетонні стовпи. Трухляві дерев'яні вантажать у причіп трактора.

— Таке робиться, аж жутко, — розказує біля сільради чоловік. — Електростовпи даже міняють.

У Шарнополі живуть трохи більше як 700 людей. Минулого тижня в село приїжджав губернатор Сергій Тулуб. У школі проводив нараду. Зібрав сільських та районних чиновників.

— Сказав нам прямо: "К нам едет президент", — каже сільський голова Шарнополя Микола Шпирка, 43 роки. — Почав давати доручення. По магазинах пройшовся. Був дуже недовольний. Мол, ціни зависокі, черкаської продукції нема.

Слідом за губернатором до крамниць почали навідуватися податківці, санепідемслужба. Підприємців штрафують. Два магазини в селі закрилися. Один торгує. Показати, де можна в Шарнополі купити пляшку води, селяни відмовляються.

— Нашо вам той магазин здався? — грубо питає огрядна жінка. — У Цибульов їдьте. У вас на машині номера не наші. Щас наведете шмон, то і цей магазин закриється. А нам тоді за сім кілометрів по хліб ходи.

Цінників у магазинах немає

— Як спитаю в магазині, почому товар, то ціни називають звичайні, старі. А як хтось чужий заходить — так зразу з'являється і гречка по 3,40, і макарони, — каже Олена Мальченко із Шарнополя.

Це підтверджує й сільський голова Микола Шпирка:

— Одне добре, Тулуб розпорядився намолоти зерна з Держрезерву й завезти в магазини — наш і цибулівські. То з'явилося дешеве ватутінське борошно.

У центрі села — школа і клуб. Їх ремонтують. У школі оновлюють актовий зал — міняють стелю, стіни обіб'ють "вагонкою", підлогу встелять лінолеумом. Відремонтують напівзруйнований спортивний зал.

У клубі міняють двері, плитку на стінах і стелі, світильники, фарбують стіни. Планують замінити завісу та відремонтувати гримерку. Через дірявий дах у приміщенні сиро, місцями повідставала плитка, вибиті вікна.

— Та Янукович вертольотом прилетить. Нашо йому гнати машину, охрану, автобан перекривати? Покладуть біля сільради дві плити, місця он скіки. Він і сяде, — говорять на східцях клубу троє чоловіків у засмальцьованих куфайках. Курять.

— У мєсних чиновників тільки й надєжди, шо він вертольотом прилетить. Бо як приїде до Шарнополя тою дорогою — йому хана буде.

Сільський голова каже, що обласні чиновники спробують встигнути зробити дорогу.

— Сказали, займуться, як тільки сніг зійде, — говорить Микола Шпирка. — Треба 12 мільйонів.

Із Цибулева їдемо через райцентр Монастирище. Кругом чисто, висять новенькі плакати "Бережіть ліс", "Державтоінспекція застерігає", "Щасливої дороги". Під лісом побудували альтанку. Вона щойно пофарбована.

При в'їзді в Монастирище продуктовий кіоск. На вітрині розфасована гречка з цінником 3,4 грн.

— Продайте кілька кілограмів, — прошу.

Продавщиця — літня жінка, фарбована білявка з яскравою червоною помадою на губах — ойкає. Каже, що цінники повісили неправильні.

— То хазяїн сказав виставити. Але не продавати, — зізнається. — Шоб чиновники відчепилися. Бо пристали, чого це в нас гречки немає, чого це ціни завищуємо. Це в нас гречка для Януковича по 3 гривні, а для всіх остальних — по 25. Але і по 25 крупи немає. Хазяїн оставив два мішки до кращих врємьон. Може, як буде Янукович, то кілька пакетів і викине зі сховку.

Зараз ви читаєте новину «Гречку по 3,4 гривні виставили до приїзду Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути