понеділок, 23 лютого 2009 17:12

Грача виключили із президії Компартії

Минулої суботи 61-річного комуніста Леоніда Грача виключили зі складу президії Компартії. Рішення про це прийняли на закритому пленумі Центрального комітету партії.

Грача звинуватили в спробах розколоти партію. Нардеп поки що мовчить. Його мобільний телефон уже кілька днів вимкнений.

— Рішення щодо Грача було прийнято ще у грудні минулого року. Тоді Леонід Іванович сам проголосував за спікерство Литвина, а потім почав робити заяви, які не йшли на користь партії, — каже на умовах анонімності один із лідерів КПУ.

Додає, що скандал із розлученням Симоненка тільки "підлив масла в огонь". Через пресу Грач дорікав лідерові КПУ за те, що залишив дружину й пішов до 30-річної Оксани Ващенко, яка місяць тому народила доньку. Також він неодноразово відкрито виступав проти співпраці Компартії з БЮТом. Звинувачував Симоненка в тому, що той "продав" фракцію Юлії Тимошенко. А в одному з інтерв"ю Грач назвав себе неформальним лідером комуністів.

— Мене дивує такий нездоровий інтерес преси до подій, що відбуваються всередині нашої партії, — каже нардеп-комуніст Петро Цибенко, 60 років. — Ті, хто очікує, що після останнього пленуму партія ослабне й почнуться внутрішні розборки — не дочекаються.

Додає, що Грач спокійно сприйняв те, що його вивели зі складу президії ЦК.

Звинувачував Симоненка в тому, що той "продав" фракцію Юлії Тимошенко

— Він сприйняв це по-партійному, як і належить комуністові.

Цибенко каже, Грач і надалі очолюватиме кримську партійну організацію.

— Леонідові Івановичу іноді не вдавалося втриматися в руслі загальної позиції, — продовжує Цибенко. — Випереджуючи події, він інколи міг висловити свою позицію. Але це абсолютно рутинне внутрішнє питання партії. Переконаний, що вона від цього буде тільки міцнішати.

Керівник центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 50 років, говорить, що ризик розколу в Компартії існує.

— Подальший розвиток подій залежить від Грача, від його бажання і спроможності проводити самостійну, опозиційну політику у фракції. А можливо, і від зовнішніх чинників, які можуть надати йому ресурсну підтримку, — зазначає політолог. — Це можуть бути певні представники Партії регіонів, яким не подобається співпраця Симоненка з БЮТом і які хочуть тримати комуністів під контролем.

Зараз ви читаєте новину «Грача виключили із президії Компартії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі