середа, 18 липня 2012 05:45

Голубці для мітингувальників готували всією вулицею

Голубці для мітингувальників готували всією вулицею

16 липня о 21.30 на сходах біля Українського дому близько 200 людей. Переважно молодь. На проекторі вмикають фільм про Карпатську Україну. На імпровізованій кухні 20-річна Христина робить чай двом чоловікам.

— А може, є щось поїсти? — запитує 40-річний Михайло, одягнений у футболку болотяного кольору.

— Була гречка з м'ясом, але вже з'їли. Можу хіба хліба маслом намазати до чаю.

Після фільму дехто розходиться. Лишаються близько 50. Розстеляють на сходах каремати, шукають ковдр.

— А де можна постелити собі? — цікавиться 17-річна Євгенія із Вінницької області у високого хлопця із нашивкою УНСО на рукаві.

— Та де є вільне місце, там і стели. Я — Скрипаль, можеш звертатися. Ти тіки приїхала?

— Ага, — киває дівчина. — Сьогодні мала вступний екзамен у Одесі, але не було білетів на поїзд, то я поїхала сюди. Я вже у вас другий раз. Помните, голубці тиждень назад їли такі маленькі? То ми усьою вулицьою робили для вас.

Цікавлюся у Скрипаля, де можна почистити зуби.

— Через дорогу є платний туалет, — показує на зелений вагончик. — Там є кімната з умивальником. А як там закрито, можна сходити у паб "Лондон". Іногда охоронець може шось казати, але завжди пускає.

23.40. Майже всі розляглися під двома зеленими тентами. Четверо "унсовців" у військовій формі знизу за столиком під гітару співають "Ой там у лузі". Вони всю ніч охороняють табір. Поруч розмовляють двоє хлопців:

— Треба, щоб усі люди набралися свідомості й проголосували за націоналістів на виборах, — говорить 23-річний Вадим із Кам'янця-Подільського на Хмельниччині. Заліз під ковдру, лише очі виглядають.

— Нє, тут треба їх усіх перестріляти, — відповідає Тарас, 19 років, у футболці з написом "Владу не просять. Її беруть!". — Якби вибори могли щось змінити, то їх давно вже заборонили б. Вони туди прийшли через кров і без крові нічого не віддадуть.

00.00. Вимикають генератор. Щоб зробити каву вартовим, 25-річний Назар у помаранчевій куртці йде через дорогу до червоного намету. Там цілодобово продають солодощі, воду, пиво. Домовляється нагріти води.

— Скільки вам хоч платять, хлопці? — питає сонний продавець у ятці.

— А ніскіки. Платили тримачам прапорів, коли тут була купа партій. Тоді, кажуть, Кличко давав 40 гривень за годину. Працювали по 12 годин. Порахуй, скільки грошей. А ми тут за ідею стоїмо, за свої гроші приїхали.

— Ясно, — знизує плечима той. — Я вас підтримую, але не вірю, що буде толк.

О 00.14 табір минають троє росіян.

— О, бэндэры стоят, — каже чоловік років 35.

О 01.00 між карематами проходить 40-річна Мирослава. Вона живе у Німеччині, приїхала до Києва. Дивиться, щоб усі були вкриті. Надворі близько +13°С.

2.45. З боку арки Дружби народів спускається чоловік у джинсових бриджах, в'єтнамках та футболці. Несе букет свіжих квітів.

— Це вам, — протягує букет Мирославі. — Я Олександр з Естонії. Приїхав, аби протестувати з вами. У мене мама українка. Вона мене навчила розмовляти українською. А тут тітка живе.

Олександр щойно з аеропорту, на таксі приїхав до Верховної Ради. Там на клумбі нарвав квітів, тікав від охоронців. Коли його затримали, заговорив французькою, і ті відчепилися.

3.55. Площею проїжджає вантажівка зі сміттям. Через гуркіт спрацьовує сигналізація у сірому позашляховику "тойота". Від сигналу прокидаються двоє дівчат і хлопець. Сирена виє до 5.45.

О 6.00 приходить священик. Оголошують підйом. Три десятки людей виконують гімн України, разом моляться.

Зараз ви читаєте новину «Голубці для мітингувальників готували всією вулицею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі