понеділок, 03 березня 2008 18:26

"Газпром" скоротив поставки газу в Україну

Учора зранку російська компанія "Газпром" скоротила поставки газу до України. Щодоби постачатимуть на 30 млн кубометрів блакитного палива менше.

— Дотепер не врегульована повною мірою заборгованість за газ, спожитий 2007-го, — пояснює причину офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, 34 роки.

Додає, що триває неоформлене споживання газу в поточному році. Мовляв, спожито  на $600 млн, а угоди про постачання досі не підписані.

Кабінет Міністрів України та "Нафтогаз" натомість заявляють, що не мають боргів за блакитне паливо. Минулої суботи прем"єр-міністр Юлія Тимошенко переконувала, що відключення газу для України не буде. Вона підкреслила, що росіяни не надсилали офіційних документів, що попереджали б про можливе скорочення обсягів постачання газу.

— Ще раз говорю: спокійно українці повинні користуватися газом. Нікому нічого не відключатимуть. Жодних офіційних документів не існує. Переконана, що Україна одержуватиме природний газ у тому обсязі, в якому їй потрібно, — запевнила Тимошенко.

"Нафтогаз" повідомляє, що скорочення постачання газу є незначним і на українських споживачах не позначиться.

Колишній керівник "Нафтогазу" 45-річний Олексій Івченко говорить, що Україна справді має борги за газ і за нього слід розраховуватися. Інакше можуть виникнути проблеми.

— Заборгованість за 2007 рік дійсно є, і вона формувалася штучно — за рахунок завищеної ціни на технологічний газ. Робили це попередні керівники "Нафтогазу" і Міністерства палива та енергетики задля здачі газотранспортної системи України за рахунок боргів через міжнародні суди, — каже він.

Івченко радить уряду сідати за стіл переговорів із "Газпромом". Додає, що росіяни скоротили постачання газу не лише через борги.

— Основна проблема — в посередниках, у яких зацікавлений "Газпром". Росіяни неодноразово говорили, що та схема постачання газу в Україну їх влаштовує, — каже Івченко.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" скоротив поставки газу в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі