середа, 11 січня 2012 06:30

"Газотранспортну систему готують до передачі в чуже управління"

Автор: фото з сайта www.pravda.com.ua
  Студенти столичних університетів прориваються до будівлі комітетів Верховної Ради. 10 січня
Студенти столичних університетів прориваються до будівлі комітетів Верховної Ради. 10 січня

Чотири десятки студентів вриваються до комітетів Верховної Ради. Тут на другому поверсі у вівторок проходить засідання парламентської погоджувальної ради. Біля рамки металошукача дорогу їм заступають п'ятеро охоронців. Виштовхують мітингувальників у вестибюль.

— Депутати, йдіть до нас! — кричать студенти. — Освіта — не товар, універ — не базар! Луцький, іди сюди!

— Вийдіть звідси, — каже крізь зуби один із охорони.

Хапає хлопця за куртку, штовхає в спину. Той упирається руками у двері.

— Не бийте ногами студентів! — гукає. — Маєм право на протест!

Сходами у супроводі охоронця та помічника спускається голова комітету з питань освіти та науки "регіонал" Максим Луцький, 35 років. Виходить на вулицю. Протестувальники ставлять перед ним велику подарункову коробку в барвистій обгортці із жовтим бантом. У ній — законопроект про вищу освіту та шість червоних петард, скріплених між собою у вигляді тротилових шашок вибухівки. Мовляв, новий закон підірве українську освіту.

— Ми проти того, щоб університети збільшували плату за навчання контрактникам, — говорить 21-річний Максим Опанасенко, студент журфаку Київського міжнародного університету. Передає депутату аркуша з вимогами. — Я 2007 року хотів вступати до Драгоманова. Мені намалювали цифру "5", написали "тисяч" та букву $. Це так викладачі займаються плагіатом, копіюючи чиновників.

— Це смішно, — відмахується Луцький.

— Ви хіба не знаєте, яка корупція у навчальних закладах? — перепитує Опанасенко.

"Регіонал" удає, що не чує.

— Я подивлюся ваші пропозиції, — відказує. — На комітеті розглянуть усі три подані законопроекти.

— Нас запросите? — перепитують студенти.

— Напишіть прізвища кількох чоловік. Замовлю для вас перепустки.

Луцький повертається на погоджувальну раду. Тут лідери фракцій домовляються заслухати у п'ятницю міністра палива та енергетики Юрія Бойка.

— Уряд неспроможний налагодити конструктивні стосунки з Росією у питанні енергозабезпечення, тому змушений і надалі продовжувати здавати українські національні інтереси, — каже лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін, 46 років. — На порядку денному стоїть законопроект про реформування нафтогазового комплексу. Це означає, що українську газотранспортну систему готують до передачі в чуже управління, а то й у власність. Наша фракція категорично проти розгляду цього документа. Також ми проти прийняття у другому читанні проекту закону про ринок земель. Вважаємо його наймасштабнішою аферою. Землю заберуть у селян за безцінь.

— Було б непогано ухвалити його в четвер, — вмикає мікрофон лідер фракції Партії регіонів 57-річний Олександр Єфремов. — Але якщо домовимося про те, що треба ще попрацювати, ми погоджуватимемося з цим. Тільки за умови: якщо документ доопрацюють, а не просто критикуватимуть.

О 10.00 депутати заходять до сесійної зали. Реєструються. На табло — 359. Спікер оголошує про входження колишнього "бютівця" Романа Забзалюка до складу провладної депутатської групи "Реформи заради майбутнього". Його тут немає. Кажуть, місяць лікується за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «"Газотранспортну систему готують до передачі в чуже управління"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі