четвер, 17 січня 2008 18:16

Гайдук продає бізнес Таруті

Один із найбагатших українців мільярдер Віталій Гайдук, 50 років, вирішив продати свій бізнес партнерові по "Індустріальному союзу Донбасу" Сергієві Таруті, 52 роки. На початку тижня Кабінет Міністрів подав кандидатуру Гайдука для затвердження на посаду віце-прем"єр-міністра з енергетичних питань.

— Він не хотів би, щоб його причетність до бізнесу давала підстави звинувачувати його в лобіюванні комерційних інтересів, — каже Сергій Тарута. — Тому за нашою взаємною згодою він прийняв рішення не розділяти бізнес, а вийти з нього.

— Гайдук давно вже бачить себе не у бізнесі, а менеджером державного ґатунку, — говорить директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 51 рік. — Насамперед в енергетичній дипломатії, стратегії та безпеці. Крім того, є певні тертя між Тарутою та Гайдуком щодо політичної орієнтації. Тарута більше схиляється до Ющенка, а Гайдук після відходу з Ради нацбезпеки й оборони — до Тимошенко.

Гайдук уже працював на посаді віце-прем"єра в першому уряді Віктора Януковича. Однак був звільнений президентом Леонідом Кучмою 2003 року. Тоді він виступав проти створення з Росією консорціуму для управління газотранспортною системою України. Також Гайдук критикував підписання на початку 2006-го контрактів із газовим посередником РосУкрЕнерго. Згодом президент Віктор Ющенко призначив його секретарем Ради нацбезпеки й оборони, але звільнив уже за півроку — у квітні 2007-го. У політикумі казали, що Гайдук не дозволяв використовувати РНБО для тиску на тодішнього прем"єра Віктора Януковича, аби той погодився на дострокові вибори до Верховної Ради.

Тарута схиляється до Ющенка, а Гайдук — до Тимошенко

Решта мультимільйонерів, які прийшли до влади з урядом Юлії Тимошенко, бізнесу не продають. Вони офіційно вийшли з керівних органів своїх компаній.

— Раніше такого не було, — каже Карасьов про намір Гайдука. — Були колишні бізнесмени, політики, які формально відсторонилися... Але щоб продати — ще не траплялося. На його рахунках буде достатньо грошей, щоб не перейматися заробітною платою.

Основою бізнесу ІСД є металургійні підприємства в Україні, Польщі та Угорщині. Ці заводи виробляють сталь, прокат, труби, кокс, устаткування для чорної металургії та коксохімії. Загалом статки Гайдука і Тарути оцінюють у $4 млрд.

Протягом останнього року в ІСД виникло чимало проблем через концентрацію більшості української залізної руди в руках їхнього конкурента нардепа-"регіонала" Ріната Ахметова. Через брак сировини ІСД навіть завозив руду з Бразилії. А також вів переговори про злиття з російським "Металоінвестом" мільярдера Алішера Усманова. Однак поки що цього не сталося.

Зараз ви читаєте новину «Гайдук продає бізнес Таруті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі