четвер, 09 грудня 2010 08:10

"Фірташ робить велику справу — розвалює Партію регіонів"

Автор: фото з сайта www.gart.org.ua
  Віктор Небоженко
Віктор Небоженко

Швейцарська компанія "РосУкрЕнерго" йде з газового ринку України. Про це заявив її співвласник, український бізнесмен Дмитро Фірташ. Установа займається перепродажем газу в Україні, Східній і Центральній Європі.

— Заява Фірташа — блеф, — вважає директор соціологічної служби "Український барометр" 57-річний Віктор Небоженко. — Навіщо Фірташу йти з ринку, якщо він захопив 65 процентів облгазів України, 35 процентів хімічної промисловості, контролює більшість у парламенті, практично розчавив Партію регіонів. Фірташ веде якусь гру, яка завершиться або кадровими змінами на користь "РосУкрЕнерго", або вимогою дати йому в шість разів більше грошей. Думаю, він хоче отримати для своїх людей посаду прем'єр-міністра.

Яке місце займає Дмитро Фірташ в економіці та політиці України?

— Величезне. Він робить велику справу — розвалює Партію регіонів, дискредитує виконавчу владу, бо вона передає йому гроші за газ. Фірташ виконує колосальну роботу по руйнації бюрократичної системи. Він примушує працювати її на себе, а не на державні інтереси. Для цього використовує свій вплив. Його люди зараз мають колосальну владу — задавили СБУ, міліцію, більшість у парламенті.

Фірташ — людина глобальна. Буде жити десь у Флориді, а гроші заробляти в Україні.

Які в нього важелі впливу в Україні?

— Колосальні. Він зараз б'ється із Ігорем Коломойським за вплив на партію "Свобода", особливо західноукраїнську, яка вже живе своїм власним життям. Продовжує боротьбу за засоби масової інформації.

Які олігархи є опонентами Фірташа?

— Клюєв, Азаров, Ахметов. Головний конфлікт між Фірташем та олігархами полягає в тому, що він — вискочка, а вони йшли до своїх статків 20 років, долаючи велику кількість ризиків. Фірташ розповідає, що колись довгі роки раціоналізував торгівлю, допомагав піднятися туркменам — це нісенітниця. У Києві я знаю десятки три таких бізнесменів, але вони не стали Фірташем. Він як нова зірка. Це олігархам неприємно, бо Фірташ стає багатшим за них прямо на очах. Ніхто не хоче з ним працювати. Фірташа не включать до клубу олігархів.

Яка серед олігархів роль Януковича?

— Після Різдва, на початку весни Янукович почне концентрувати свої ж повноваження в себе в руках. Тоді буде видно, яка роль президента в олігархічній економіці.

Хто з олігархів має на президента найбільший вплив?

— Усе-таки Ахметов. Бо все ж 20 років разом. Янукович може хіба що спілкуватися з Фірташем, щоб той розказав йому, як влаштоване життя в інших країнах.

Зараз ви читаєте новину «"Фірташ робить велику справу — розвалює Партію регіонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі