понеділок, 28 травня 2007 16:16

Домовленості не подобаються лише комуністам

Хто програв, а хто виграв від досягнутих у ніч на неділю домовленостей? "ГПУ" запитала про це представників парламентських політичних сил.

— Ни на какие уступки идти не пришлось. Я не вижу сдачи позиций. Когда мы решали тот или иной вопрос в политическом кризисе, то ставили на первое место интересы наших избирателей, а не интересы партии, — каже заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Пеклушенко, 52 роки. — Исчерпав в этом кризисе все аргументы и варианты, партия решилась идти на выборы. Сам факт разрешения кризиса является выигрышным для страны и избирателей.

Заступник лідерки БЮТу Йосип Вінський, 51 рік також заявляє про перемогу — але своєї політичної сили.

— Ми однозначно виграли, — каже він. — Наша позиція полягала в тому, що ця Верховна Рада не може далі бути. Тому ми пропонували дострокові вибори і досягли своєї мети. Хоча самі по собі домовленості, які не перекладені на мову конкретних документів, в Україні нічого не варті.

Колишній представник президента у Верховній Раді, народний депутат від "Нашої України" Юрій Ключковський, 57 років, заявляє:

— Ми завжди виходили з національних інтересів. З високою імовірністю тепер можна сказати, що вибори таки будуть. Користь для суспільства в тому, що воно отримало серйозне щеплення і від перекуповування депутатів, і від купування судів, прокуратури і так далі. Далі буде указ президента про розпуск, але для третього указу буде нова підстава — складення мандатів депутатами від БЮТу та "Нашої України".

Як свідчать соціологічні опитування, не надто високі шанси пройти на позачергових виборах до парламенту мають соціалісти. Однак вони теж кажуть про перемогу.

— Від цих домовленостей виграли всі — насамперед країна. Тому що протистояння дійшло до критичної межі, за якою міг початися непередбачуваний розвиток подій, — вважає народний депутат від Соцпартії Євген Філіндаш, 30 років. — Й одна, і друга сторони навряд чи задоволені результатом. Та якщо обидві не повністю задоволені, це — компроміс. Ми завжди говорили, що готові до компромісу, а не до капітуляції.

Відрізняється від інших настрій комуністів.

— Не виграла ні Комуністична партія, ні коаліція, ні уряд, і найголовніше — не виграла Україна і демократія. Проігноровано рекомендацію ПАРЄ щодо того, щоб дочекатися рішення Конституційного суду, — каже народний депутат від Комуністичної партії Катерина Самойлик, 55 років. — Учора Мороз і Янукович говорили одне, а на ранок говорять інше. Це для того, щоб виправдати свою позицію. А причина кризи в тому, що один бізнес почав почувати себе краще, а інший — трошечки гірше. А друга причина в тому, що списки формувалися з бізнесменів і за гроші.

Зараз ви читаєте новину «Домовленості не подобаються лише комуністам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі