неділя, 18 лютого 2007 18:47

Домбровського підкупити не намагалися

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Голова Конституційного суду Іван Домбровський каже, що на суддів тиснуть
Голова Конституційного суду Іван Домбровський каже, що на суддів тиснуть

Конституційний суд оприлюднить рішення щодо закону про Кабмін наприкінці лютого або в квітні. Про це під час прес-конференції у п"ятницю заявив голова КСУ Іван Домбровський, 59 років.

За його словами, зазвичай судді зобов"язані розглянути подання протягом трьох місяців, а звернення — протягом шести.

— Конституційний суд може визнати невідкладність справи. Тоді термін скорочується до місяця. А президент звернувся саме про невідкладність подання. Але це буде вирішувати суд, — каже Домбровський. — То нам кажуть, що терміново треба розглянути закон про імперативний мандат, то вже про Кабінет Міністрів... Ми ж не можемо на кожен "пчих" казати "На здоров"я!".

Розповідає, що кілька днів тому подання президента було передано колегії суддів. Зараз вирішується, хто з них буде доповідати.

— Ця справа справді заслуговує якнайшвидшого розгляду, — насуплює брови голова КСУ. — Але поки суддя не скаже, що справа готова до розгляду, не можна призначати конкретну дату.

Додає, що подання президента стосується не окремих статей закону, а неконституційності його ухвалення та оприлюднення. Домбровський ще не знає, чи будуть судді розглядати конституційність внесених 2004 року змін до Конституції. Є відповідне звернення 47 народних депутатів. Але є й ухвалений антикризовою коаліцією закон, що забороняє КСУ тлумачити зміни до Конституції після набуття ними чинності. Минулого тижня суд провів присвячене цій справі  закрите засідання.

Хай Симоненко скаже, як ті гроші ділити

— Голосування не було, — зазначає про ставлення суддів до самої ідеї братися за розгляд звернення нардепів. — Ми лише обговорювали це питання.

Сам закон про заборону суду розглядати конституційність змін до Конституції  Івана Домбровського не обурює.

— Баба з воза — коням легше! — сміється. — Незалежно від рішення щодо закону про зміни до Конституції нічого страшного не станеться. Життя в Україні не зупиниться.

Водночас Домбровський заявляє, що не дозволить політикам на себе тиснути.

— Якщо дійде до такого, то я просто піду у відставку, — стукає кулаком по столу.

Жартома коментує заяву лідера Компартії Петра Симоненка про те, що суддів КСУ підкуповують.

— Я 31 рік пропрацював у судах і не хочу втрачати своєї гідності, — каже. — Навіть за мільйони доларів! Якщо Петро Миколайович такий розумний, то хай скаже, як ті гроші ділити: на десять суддів (кількість голосів, необхідна для прийняття рішення. — "ГПУ") чи на всіх вісімнадцять.

Переконує, що до нього з грішми не приходили. Також не пробували шантажувати. Про підлеглих говорити не хоче.

— До мене ніхто із суддів з такими скаргами не звертався. Якщо щось таке і є, то хай це буде на їхній совісті, — махає рукою. — Я розумію, що абсолютно незалежним у житті нічого не буває.

Не заперечує, що на суддів тиснуть.

— Тиск чиниться і був завжди. Інше питання — ким і в якій це формі робиться, — усміхається.

Зараз ви читаєте новину «Домбровського підкупити не намагалися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі