середа, 12 січня 2011 10:13

До Верховної Ради має прийти генпрокурор

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Ольга Боднар порпається у внутрішній кишені однопартійця Анатолія Семиноги. По центру — ще один ”бютівець” Андрій Шкіль
Ольга Боднар порпається у внутрішній кишені однопартійця Анатолія Семиноги. По центру — ще один ”бютівець” Андрій Шкіль

"До мене приходили три колоритні бабульки й погрожували порчами. Обіцяли позбавити чоловічої сили. Новий рік минув — усе чудово", — говорить російською комуніст Євген Царьков, 36 років. Розмовляємо у кулуарах Верховної Ради перед початком першого цьогорічного засідання. Царьков — один із авторів змін до законів, що забороняють діяльність ворожок, хіромантів і астрологів.

— Ми на законодавчому рівні виключимо їх із класифікатора державних професій, — продовжує комуніст. — Адже після року знаходження в класифікаторі вони мають право звернутися до міністра освіти Дмитра Табачника і вимагати, щоб у Київському національному університеті з'явилася кафедра, яка готуватиме такі кадри. Ви уявляєте, що через п'ять років наші діти отримуватимуть дипломи ворожки першого ступеня чи хіроманта вищої категорії? Це маразм для суспільства.

"Регіонал" 59-річний Ярослав Сухий сміється, почувши розповідь Царькова. Каже, на законодавчому рівні заборонити людські забобони неможливо:

— Кожен вірить у своє. Людина повинна сама визначитися, бо кожному дорослому чоловіку дано або сподіватися на милість Божу, або ходити по чаклунах. Якщо є такі люди, які цим займаються, особливо якщо вони мають ліцензію психотерапевта, то на здоров'я. Можливо, їх треба обкласти податком. Хоча я нагадував, що в Румунії намагалися обкласти чаклунів податками, то вони навели порчу на весь Дунай — наплювали туди. Мені особисто з молодих літ не доводилося ходити до ворожок. Хоча якби попалася якась молода симпатична ворожка, я, може, прислухався б.

Ближче до 10.00 депутати збираються на засідання. На робочому місці "регіонал" Олександр Черноморов читає на екрані телефону новину з інтернет-сайта: "Лозинский краснел, жестикулировал и рассказывал, как поил покойного водой". Комуніст Олексій Бабурін розглядає квиток другого класу на швидкісний потяг до Дніпропетровська за 126 грн 50 коп.

До зали заходять члени президії. Реєструюється 427 депутатів, хоча на око людей наполовину менше. Спікер 54-річний Володимир Литвин говорить, що в парламенті зареєстровано дві постанови: про надання інформації Генпрокуратури по кримінальних справах щодо екс-урядовців. Автором першої є "бютівець" Андрій Павловський. Вона звучить як "заслуховування генпрокурора Віктора Пшонки і уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової з приводу політичних переслідувань опозиціонерів та окремих колишніх посадовців".

— Тут саме формулювання містить висновки й оцінки, — коментує спікер.

Другу постанову зареєстрували "регіонал" Олександр Єфремов та лідер фракції Блоку Литвина — Ігор Шаров.

— Заслухати 12 січня на пленарному засіданні інформацію Генеральної прокуратури щодо підстав порушення кримінальних справ та взяття під варту окремих осіб, — цитує спікер.

Ініціатива Павловського не набирає необхідної кількості голосів.

— Ми підтримаємо альтернативну постанову, але за однієї умови — запрошуємо до зали генерального прокурора, — каже з місця лідер фракції БЮТ 54-річний Іван Кириленко.

Литвин ставить питання на голосування. "За" — 408.

— Дякую за це компромісне рішення, — зітхає спікер.

Додає, що щорічний звіт уповноваженого з прав людини парламент заслухає у п'ятницю. Перед тим депутати ставитимуть запитання міністру внутрішніх справ Анатолієві Могильову.

Зараз ви читаєте новину «До Верховної Ради має прийти генпрокурор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі