Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2008 17:53

Депутати Рибаков і Малишев дали півмільйона на парламентську церкву

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Цей Свято-Володимирський храм розміщений у двох кімнатах на сьомому поверсі парламентських комітетів. Раніше тут була депутатська курилка
Цей Свято-Володимирський храм розміщений у двох кімнатах на сьомому поверсі парламентських комітетів. Раніше тут була депутатська курилка

Відтепер народні депутати можуть помолитися, не виходячи з Верховної Ради. В її будівлі на вул. Садовій, 3а відкрили церкву. Це дві невеликі кімнати на сьомому поверсі. Там розташовано парламентський комітет із питань забезпечення правоохоронної діяльності.

Раніше тут була депутатська курилка. Тепер — Свято-Володимирський храм Української православної церкви Московського патріархату. Ініціювали це "регіонал" Володимир Малишев, 57 років, та "бютівець" Ігор Рибаков, 31 рік.

— Коли я став народним депутатом і почав ходити коридорами комітетів, то відчув, як мене щось душить, — розповідає Малишев. — Зрозумів, що тут немає благодаті, тиші, спокою. Багато поганого. Подумав: а чого не зробити молитовну кімнату, щоб людина могла прийти помолитися?

Каже, що почав шукати відповідне місце. Знайшов кімнату, де раніше була курилка. Нею розпоряджався Ігор Рибаков із БЮТу. Той одразу погодився допомогти. Створювати храм почали у червні 2006 року.

— Весь наш комітет — 17 осіб — схвалили це. Але жодної копійки ніхто не дав, — говорить Малишев. — Ми з Ігорем внесли гроші. Все обійшлося десь у 100 тисяч доларів.

Це — більше півмільйона гривень. Місячна зарлата народного депутата становить 15–20 тис. грн.

Коли я став народним депутатом, то відчув, як мене щось душить

Рибаков пішов до тодішнього спікера Олександра Мороза. Той теж підтримав ідею. Перед відкриттям церкви депутати подали заяву в регламентний комітет. Освятити храм запросили митрополита УПЦ МП Володимира.

— Я добре його знаю і довіряю, — пояснює вибір конфесії "регіонал".

Усередині храму пахне ладаном. Є іконостас, на стінах і стелі — зображення святих і євангелістів. Збоку читає псалтир священик із Києво-Печерської лаври. Каже, що приходить сюди щодня і прочитує всю книгу. Але настоятеля у храму поки що немає.

— Тут є олтар. Так що можна проводити службу, — говорить священик. — Можна навіть сповідатися.

Ігор Малишев розповідає, що майстрів для розпису запрошували з Вінниці. Час від часу до церкви заходять працівники апарату Верховної Ради. Одні хрестяться та йдуть, інші — ставлять свічку.

Із депутатів тут побували "нашоукраїнка" Оксана Білозір, "регіонал" Тарас Чорновіл та "бютівець" Андрій Кожем"якін.

— Усі, хто вірить у Бога, прийдуть, — впевнений Малишев. — Якщо буде храм, то депутати приходитимуть і думатимуть про свої вчинки. Хтось захоче побути наодинці зі своєю совістю, і вона прокинеться.

Зараз ви читаєте новину «Депутати Рибаков і Малишев дали півмільйона на парламентську церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути