Ексклюзиви
четвер, 20 березня 2008 18:04

Депутати почали скасовувати недоторканність

Сьогоднішнє засідання Верховної Ради розпочалося з перерви. Спікер 33-річний Арсеній Яценюк заявив, що фракції БЮТ і НУ-НС попросили півгодини для консультацій щодо порядку денного.

Серед питань для розгляду — скасування депутатської недоторканності, внесення змін до "Закону про держзакупівлі. Також низка кадрових звільнень і призначень": обрання першого заступника голови Верховної Ради та заступника, призначення голів СБУ, Фонду держмайна, Антимонопольного комітету.

"Нашоукраїнець" Геннадій Москаль, 57 років, каже, що перед засіданням депутати з квоти "Народної самооборони" зустрічалися з президентом Віктором Ющенком.

Для чого Ющенко запрошував "самооборонівців", не каже. Заперечує, що глава держави нібито говорив із ними про позачергові вибори в Києві.

Після перерви в урядовій ложі з"являється міністр внутрішніх справ 43-річний Юрій Луценко.

Арсеній Яценюк говорить, що фракції опозиції хочуть зробити заяву. До трибуни підходить "регіоналка" Ганна Герман, 48 років:

— Колеги, прошу вас допомогти родині хлопця з Тернополя, який загинув у Косові. Треба надати таким людям статус учасника бойових дій. Бо бачу, що керівництву держави не до цього.

Згадує про другий лист президента і прем"єра до генсека НАТО щодо бажання приєднатися до Плану дій з набуття членства в Альянсі. Каже, що вони загострюють внутрішньополітичну ситуацію.

— Шановні, давайте не будемо робити політичних спекуляцій на перебуванні українських миротворців у Косові! — гукає з трибуни Луценко після виступу Герман. — У мене прохання до вас не приймати політичного рішення. Тому що відступ наших бійців у цих умовах із Косова буде ганьбою для них, для МВС і для України.

Тим часом Яценюк дзвонить і когось сварить, махаючи пальцем. А тоді говорить у мікрофон:

— Пропоную розглянути питання перебування українських миротворців у Косові після засідання РНБО, яке відбудеться 21 березня. І не треба топтатися по людських смертях.

226 народних обранців голосують за законопроект "нашоукраїнця" В"ячеслава Кириленка і "бютівця" Івана Кириленка про зняття депутатської недоторканності.

— Це голосування не означає ухвалення законопроекту, — пояснює голова парламенту. — Йдеться про його направлення до Конституційного cуду для надання висновку щодо конституційності законопроекту.

Після рішення Конституційного cуду на наступній сесії депутати зможуть проголосувати за скасування недоторканності остаточно. Але для цього потрібно буде 300 голосів. У Партії регіонів говорять, що "за" не голосуватимуть.

Яценюк ставить на голосування законопроект про зняття недоторканності з усіх високопосадовців, включаючи президента. Його подав лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Однак законопроект не набирає достатньої кількості голосів.

За 18 років недоторканності позбавили п"ятьох нардепів

За час незалежності України депутатської недоторканності позбавили п"ятьох народних депутатів. Першим був Степан Хмара. 1990 року його заарештували в залі засідань. Він відсидів у СІЗО рік.
1994-го Верховна Рада зняла недоторканність з Юхима Звягільського. Проте він встиг виїхати до Ізраїлю. 1997 року парламент скасував постанову і дозволив нардепу повернутися до України для захисту своїх прав.
У лютому 1999-го імунітету позбавили Павла Лазаренка. На той момент він уже був заарештований у США. А в листопаді 2000-го депутати проголосували за позбавлення недоторканності екс-голови "Градобанку" Віктора Жердицького. Його заарештувала німецька поліція. Засудили за привласнення компенсацій людям, яких під час Другої світової примусово вивозили до Німеччини на роботу.
2001 року недоторканність втратив Микола Агафонов — колишній соратник Лазаренка. Його звинувачували в розкраданні бюджетних грошей. Кримінальну справу припинили в зв"язку з його хворобою. Агафонов помер у вересні 2002-го від інсульту.
У 2002 та 2003 роках генпрокурор Святослав Піскун тричі просив Верховну Раду позбавити недоторканності Юлію Тимошенко. Жодного разу парламент згоди не дав.

Зараз ви читаєте новину «Депутати почали скасовувати недоторканність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути