пʼятниця, 14 грудня 2012 06:30

Депутата Медуницю били ногами по голові

Нардеп-мажоритарник Андрій Тягнибок, брат лідера "Свободи" Олега Тягнибока, опускає на обличчя захисне скло каски. Бере болгарку і починає розпилювати прути чорного залізного паркану, яким обнесена будівля Верховної Ради. Летять іскри.

У середу Андрій Тягнибок разом з іншими новообраними депутатами склав присягу. Після того опозиціонери вийшли на вулицю розпиляти огорожу. За ними з-за рогу спостерігають два десятки міліціонерів. Неподалік біля другого під'їзду парламенту на сходах вишиковуються 30 "беркутівців". Стоять мовчки.

— Ми проявляємо свою любов до українців, які хочуть мати доступ до влади, — коментує 44-річний Олег Тягнибок.

Андрій спилює шість секцій паркану за 20 хв. Депутати відносять їх на кілька метрів убік і кладуть на купу снігу. Йдуть до будівлі на вечірнє засідання парламенту. Дорогу їм перегороджують "беркутівці" та міліціонери.

— Чому не пропускаєте? — кричить "свободівець" 36-річний Ігор Мірошниченко.

— Двері закриті зсередини, зайдіть через інший під'їзд, — відказує полковник міліції.

Мірошниченко із трьома колегами йде до четвертого під'їзду. Швидко проходять коридорами до рамки другого під'їзду.

— Відкрийте! — наказує охороні Верховної Ради.

— Не маємо права, — говорить один із них.

Мірошниченко разом з Андрієм Іллєнком хапаються за ручку дверей, розхитують їх, штовхають від себе, б'ють ногами. Ті відчиняються. Ще троє "свободівців" напирають на охоронців.

— Та відкрийте вже другі двері! — вигукує комендант.

Депутати здають одяг у гардероб. Йдуть до сесійної зали.

— Двоє народних депутатів не прийняли присягу, — вмикає мікрофон у президії 47-річний Андрій Кожем'якін, член "Батьківщини". — Дві фракції просять перерву, щоб обговорити це питання. Освячувати його в президії я, як і мої колеги, не збираюся.

Кожем'якін встає з місця і йде до зали. За ним — ще двоє членів президії "ударівець" Віталій Ковальчук та "свободівець" Руслан Кошулинський.

Єфремов пропонує обрати лічильну комісію парламенту.

— Перерва! — кілька хвилин скандують опозиціонери.

— Я не буду оголошувати перерву, — червоніє 58-річний Олександр Єфремов.

Опозиціонери оточують трибуну та президію. Стають біля ложі уряду. До Єфремова підходить лідер УДАРу Віталій Кличко, 41 рік. Щось тихо каже на вухо. "Регіонал" оголошує технічну перерву. Депутати виходять у кулуари.

— А що ви сказали Єфремову? — запитують Кличка журналісти.

— Таємне слово, — усміхається той, підморгує і повертається до зали.

Там депутати від Партії регіонів заходять до президії. Опозиціонери оточують їх. "Бютівець" Сергій Пашинський підскакує, закидає ногу на президію, залазить наверх. Його відпихає "регіонал" Владислав Лук'янов. "Бютівці" підсаджують колегу Олександра Дубового. Той перехиляється через стіл. Задирається светр і оголюється поперек. Депутат перевалюється в президію. Поруч "регіонал" Ельбрус Тедеєв хапає ззаду В'ячеслава Кириленка з "Батьківщини". Штовхаються близько півсотні нардепів.

— Героям слава! — кричать "свободівці". — Смерть ворогам!

"Регіонали" відходять від трибуни. Стають біля свого сектору. За 2,5 год. до зали повертаються головуючий Олександр Єфремов та лідери фракцій.

— Закінчилася погоджувальна рада, — каже "регіонал". — Переговори пройшли продуктивно. Ми домовилися, що будемо домовлятися далі. Сьогоднішнє засідання закінчуємо. Продовжимо завтра о 10.00. Депутати сміються, аплодують. За 20 хв. розходяться.

У четвер о 9.00 у сесійній залі сидять із півсотні "регіоналів". Другий день головує Єфремов.

Розповідає, що в парламенті зареєстрована постанова про призначення головою Верховної Ради 66-річного Володимира Рибака.

"Свободівці" та більшість представників "Батьківщини" зриваються з місць і біжать до трибуни та президії. З іншого боку — "регіонали". Починають штурхатися. Олександра Кужель із "Батьківщини" намагається вирвати в іншого депутата зайву картку. З ніг збивають її колегу Олега Медуницю. Той падає під трибуну. "Регіонали" Олександр Онищенко та Вадим Колесніченко б'ють його ногами по голові, руках, боках.

Єфремов оголошує перерву і протискується до виходу. За 30 хв. обговорюють кандидатуру Рибака. 250 голосами обирають його спікером. Той дякує.

Зараз ви читаєте новину «Депутата Медуницю били ногами по голові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі