неділя, 11 березня 2007 17:27

День народження Шевченка Ющенко відсвяткував із Тимошенко

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  У день народження Шевченка вперше за останній рік Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко з’явилися поруч на офіційному заході
У день народження Шевченка вперше за останній рік Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко з’явилися поруч на офіційному заході

У день народження Тараса Шевченка, минулої п"ятниці, президент Віктор Ющенко, 53 роки, поклав до пам"ятника поетові у Києві кошик жовтих і блакитних квітів. Разом із главою держави приїхала лідерка БЮТу Юлія Тимошенко. Також були київський мер Леонід Черновецький і секретар Ради національної безпеки і оборони Віталій Гайдук.

За спиною президента охоронець несе на руках його молодшого сина Тараса. Той одягнений у жовтий шалик і блакитну шапку. До пам"ятника Ющенко підходить із Тимошенко. Кланяються поетові й мовчки спускаються сходами вниз.

— Сьогодні найкращий момент, коли доречно говорити про національну єдність та ідею, — починає промову президент. Поправляє білий шарф, під яким видно помаранчеву краватку. — Наша національна ідея — Україна європейська. Дуже хотілося б, щоб це зробило нинішнє покоління політиків. В Україні вистачить місця усім. Але його нема для тих, хто розпалює непорозуміння і міжнаціональну ворожнечу, хто хоче бачити Україну залежною.

Від Кабінету Міністрів главу держави супроводжує лише віце-прем"єр Дмитро Табачник. Прем"єр-міністр Віктор Янукович разом із головою Верховної Ради Олександром Морозом поклав квіти за дві з половиною години до президента — близько восьмої ранку.

Після промови Ющенко прямує до Черновецького і Табачника. Бере сина на руки. До них підходить Тимошенко. Ведучий запрошує всіх бажаючих покласти квіти. До Ющенка намагається підійти бабуся з червоними гвоздиками в руках. Дорогу їй перегороджує охоронець і під руку відводить убік. Бабуся відходить, втираючи сльози.

Тим часом до президента вишиковується черга політиків. Але поговорити з ним нікому не вдається. Вони з Тимошенко у супроводі охорони виходять з парку і сідають в авто.

За мить біля пам"ятника з"являється колона УНА-УНСО з прапорами і квітами. Тим часом дорогу їм переходять активісти Прогресивно-соціалістичної партії на чолі з Наталею Вітренко, 55 років. На сходах їх перестріває офіцер міліції.

— Наталья Михайловна, не идите туда, — вмовляє він Вітренко.

Та дивиться на нього незворушно:

— Это поэт нашего народа, и мы хотим возложить цветы к его памятнику.

Если мне дадут по башке — отвечать будете вы!

Міліціонер хитає головою:

— Да я не против, чтоб вы возложили цветы. Я против, чтоб вам дали по башке!

Вітренко здивовано дивиться на свого заступника, 53-річного Володимира Марченка, який тримає корзину з червоними і жовтими тюльпанами. Знову повертається до правоохоронця:

— Если мне дадут по башке — отвечать будете вы!

Лідерка ПСПУ махає рукою до двох десятків людей, які стоять за нею з прапорами. Ті рушають назустріч УНСОвцям, які, взявши одне одного під руки, створили живий ланцюг.

Офіцер міліції розводить руками:

— Ну о чем я говорю... — піднімає рацію. — Ребята, запускайте омоновцев, сейчас начнется.

Між представниками ПСПУ та УНА-УНСО починається штовханина.

— Наташа, отойди отсюда! Отойди! — Марченко відпихає Вітренко рукою.

Між ними намагаються проштовхнутися бійці міліцейського спецзагону в бронежилетах.

— Чемодан, вокзал, Москва! — кричать УНСОвці вітренківцям.

Ті щось вигукують у відповідь.

Поступово правоохоронці розводять обидві колони у різні боки. Хвилин за двадцять починає виступати представник партії Левка Лук"яненка.

— Я вам поясню, чому ми провалили 1991 рік і помаранчеву революцію, — каже він. — Ми не виконали заповіту Тараса. А Кобзар писав: "І вражою, злою кров"ю волю окропіте".

Люди аплодують. Наталія Вітренко, Володимир Марченко та кілька їхніх прихильників без прапорів підходять ближче до пам"ятника. Ряд правоохоронців одразу відділяє їх від УНСОвців. Раптом з гурту останніх у Вітренко летять пакет кефіру та яйце. Вона відвертається. Кефіром обливає жіночку в синьому пальто, яка стоїть перед Вітренко.

Троє жінок беруть квіти і поза спинами правоохоронців прямують до пам"ятника. Там виступає хор "Гомін". Вітренківці кладуть квіти біля постаменту і повертаються до своєї лідерки. Та їх хвалить.

— Вот вы и лоханулись, — кричить помічниця Вітренко мітингувальникам. — А мы идем домой.

Зараз ви читаєте новину «День народження Шевченка Ющенко відсвяткував із Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі