середа, 21 січня 2009 18:11

Дату президентських виборів призначить парламент

У вівторок голова Верховної Ради 52-річний Володимир Литвин заявив, що дату наступних президентських виборів призначатиме парламент. Народні депутати мають ухвалити відповідну постанову.

— Ми прочитаємо Конституцію, проведемо консультації з Центрвиборчкомом, якщо потрібно, з Конституційним судом і приймемо відповідне рішення. Вважаю, що хоча б довкола цієї проблеми ми не будемо ламати списи, — каже спікер.

У Конституції зазначено, що вибори президента проводяться в останню неділю останнього місяця п"ятого року його повноважень. Член ЦВК Андрій Магера, 35 років, говорить, що вибори мають відбутися 27 грудня 2009-го.

— Бо Віктор Ющенко вже здійснював президентські повноваження у період між 23 січня до 31 січня 2005 року, — пояснює він. — Якщо беремо січень за перший місяць повноважень президента, то останнім, 12 місяцем, буде грудень. А остання неділя грудня — 27 число.

Президент Віктор Ющенко вважає, що дату виборів повинен визначити Конституційний суд. Але колишній представник президента у Верховній Раді 59-річний "нашоукраїнець" Юрій Ключковський запевняє, що саме парламент має призначити дату виборів глави держави:

— Але перед цим хотілося б почути думку Конституційного суду: що таке кінець п"ятого року повноважень президента і який місяць повноважень останній. Тобто з якого числа починати все рахувати, — говорить він. — Бо трохи ризиковано приймати рішення, яке може бути оскарженим. Це ставить під сумнів увесь процес. Тому краще мати спочатку чітку позицію Конституційного суду, а потім парламент призначить дату виборів.

Зараз ви читаєте новину «Дату президентських виборів призначить парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі