середа, 18 лютого 2009 18:27

Черномирдіна можуть вигнати з України

Автор: фото: УНІАН
  Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін з онукою Марією на урочистому прийомі з нагоди Дня Росії у Національному палаці мистецтв ”Україна” в Києві, 12 червня 2008 року
Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін з онукою Марією на урочистому прийомі з нагоди Дня Росії у Національному палаці мистецтв ”Україна” в Києві, 12 червня 2008 року

Міністр закордонних справ Володимир Огризко, 52 роки, пригрозив російському послові 70-річному Віктору Черномирдіну оголосити його небажаною в Україні персоною. Таку реакцію спричинили  висловлювання Черномирдіна в інтерв"ю газеті "Комсомольская правда" в Украине".

"Собачатся между собой, кроют друг друга..." — сказав він про стосунки президента Віктора Ющенка і прем"єра Юлії Тимошенко. А щодо проблем із Чорноморським флотом заявив: "С этим украинским руководством договориться нельзя. Придут другие люди — посмотрим... В этом году начинается избирательная кампания президентская. Обязательно трезвые придут, нормальные".

Також посол висловив думку, що Ющенком хтось керує, підштовхує до загострення відносин із Росією: "С виду-то вроде нормальный мужик. Он такого склада — рисует, черепки собирает. Он может вокруг какого-то пенька часа три ходить, рассматривать его, фантазировать. И этот человек вдруг проявил себя вот таким. Никак на него не похоже. Ну никак, вот убейте меня, не способен он на такое! Однако он делает. Кто-то помогает".

— Це дипломатична безтактність і хамство. В Росії повинні зробити висновки і попередити посла, щоб він не припускався таких висловлювань на адресу українського керівництва, — каже колишній міністр закордонних справ Борис Тарасюк, 60 років.

Фракція Партії регіонів натомість вимагає відставки Огризка. Керівники уряду також невдоволені діями міністра. Перший віце-прем"єр 44-річний Олександр Турчинов зазначив:

— МЗС України не проводив ніяких консультацій з урядом із цього питання. Я думаю, що, можливо, сьогодні в нас буде привід запитати в міністра закордонних справ щодо мотивації таких заяв.

У російському Міністерстві закордонних справ також вважають реакцію українських колег на слова посла неадекватною. Обіцяють діяти відповідно, якщо Черномирдіна таки оголосять персоною "нон ґрата".

— Даний крок Києва спрямований на свідоме нагнітання напруженості та емоцій в україно-російських відносинах, — заявив на умовах анонімності один із високопосадовців російського міністерства. — Можливо, він трохи грубувато, але усе ж таки вірно дав оцінку політичної ситуації в Україні.

Директор Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін, 59 років, каже, що раніше на подібні заяви посла уваги не звертали.

С этим украинским руководством договориться нельзя

— Усі вже давно притерпілися до його специфічного "газпромівського" гумору. І не від нашого МЗС залежатиме доля Черномирдіна. Якщо президент Медведєв вирішить замінити його, то використає цей скандал як привід. Якщо ж він має інші плани, наприклад, хоче використовувати обізнаність Черномирдіна в газових справах, то жодні скандали не змусять його відкликати посла. Тоді почнеться війна заборон, зроблять у відповідь нев"їзним нашого посла. Зараз не час на війни. А для МЗС головне — залучення інвестицій в Україну.

Під час інтерв"ю Черномирдіна також запитали, чи зможе Росія переграти США у боротьбі за прихильність українців.

— Нет, мы не умеем это делать. Мы же не учимся, — сказав він. — У них работают более двух тысяч фондов. Везде. С газетами, с телевидением. Гранты дают. Они приглашают к себе, просто тащат на учебу, бесплатно! Вот у нас все еще некоторые говорят: куда Украина от нас денется? Денется! Еще как! Думаешь, эти украинцы, которые в России работают, они нас уважают? С большой любовью к нам относятся? Посмотри, в каких условиях они здесь живут. Они унижены, они нас костерят.

Із 1992-го по 1998-й Черномирдін був прем"єр-міністром Росії. Потім два роки очолював "Газпром". Нині в цій компанії працюють його сини. 2001-го він став Надзвичайним і Повноважним Послом в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Черномирдіна можуть вигнати з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі