пʼятниця, 07 червня 2013 06:00

Центрвиборчком може очолити "регіонал"

Віктор Янукович запропонував Верховній Раді вивести зі складу Центрвиборчкому його голову Володимира Шаповала. 25 травня тому виповнилося 65 років. Відповідно до Закону про держслужбу, чиновник має вийти на пенсію. Президент запропонував ввести до складу ЦВК 51-річного Олександра Копиленка, керівника Інституту законодавства Верховної Ради.

Шаповал очолював ЦВК п'ять років. Він — людина колишнього президента Віктора Ющенка. Якраз Шаповал захищав у Конституційному суді його указ про розпуск парламенту 2007-го.

Копиленко 11 років керує парламентським Інститутом законодавства. До того був радником спікерів Олександра Ткаченка та Івана Плюща. З 2004-го є членом української групи в Міжнародному Третейському суді.

— Президент висуває Копиленка, бо хоче продемонструвати незаангажований підхід, — говорить 61-річний Степан Гавриш, колишній перший заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони. — Я працював з ним у Національній академії правових наук. Він  має свої погляди на багато процесів у політиці. ЦВК — орган, який вмонтований у політичну систему. Тому від Копиленка очікуватимуть лояльності та вміння чути владу. Вже не кажу про готовність до виконання доручень Адміністрації президента. Але Копиленко — досить незаангажований фахівець. Він є гарною кандидатурою на посаду члена ЦВК, але не голови.

Голову ЦВК обиратимуть з-поміж "регіоналів" Михайла Охендовського і Тетяни Лукаш — сестри міністра Кабміну Олени Лукаш, вважає політтехнолог Тарас Березовець, 37 років:

— Більше шансів має Охендовський. Він перевірений, здатен забезпечити бездоганні результати владі на виборах. Працює у Центрвиборчкомі з 2000-х років. Підписував протокол, яким Януковича було визнано президентом за результатами другого туру виборів 2004 року. Я жив з Охендовським у гуртожитку. Він родом із бідної сім'ї з Придністров'я. Нічим не запам'ятався: ходив, займався навчанням. Голосних заяв не робить, тихенько сидить та виконує технічну роботу. Такий і потрібен владі.

Охендовський став членом ЦВК 2004 року за квотою Партії регіонів. Кажуть, він є людиною Андрія Клюєва, секретаря РНБО.

Зараз ви читаєте новину «Центрвиборчком може очолити "регіонал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі